Política

Moscou talla el gas a Finlàndia

Suspèn el subministrament a partir d’avui, la setmana en què Hèlsinki i Estocolm van presentar la petició d’adhesió a l’OTAN

Anuncia la rendició completa de l’acereria de Mariúpol, símbol de la resistència ucraïnesa

L’exèrcit rus intensifica la pressió a la regió de Luhansk

La decisió de Finlàndia i Suècia de demanar l’adhesió a l’OTAN ja té la primera resposta de Rússia en forma de represàlia. Moscou talla a partir d’avui el subministrament de gas a Finlàndia al·legant la negativa d’aquest país a fer el pagament amb rubles.

La companyia energètica finlandesa ho va qualificar de “molt lamentable” i va anunciar que el principal distribuïdor de gas natural liquat (GNL) dels països nòrdics suplirà la carència amb gas procedent d’altres proveïdors a través del gasoducte Baltic Connector.

Gasum, la companyia energètica estatal finlandesa, ja va advertir dimarts que no pensava pagar en rubles les compres al gegant rus Gazprom tal com exigeix el Kremlin als clients europeus, i que portarà el cas a l’arbitratge internacional. Una altra de les “contramesures” anunciades per Moscou contra els nòrdics és la creació d’una dotzena d’unitats militars al seu flanc occidental, abans de final d’any. “Els nostres veïns més propers, Finlàndia i Suècia, han sol·licitat unir-se a l’OTAN. Per tant, la tensió continua creixent a l’àrea de responsabilitat del Districte Militar Occidental”, va declarar el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú.

Sobre el terreny, l’alt comandament militar ucraïnès va donar ahir l’ordre d’abandonar la defensa de l’últim focus de resistència a la ciutat portuària de Mariúpol, a la fàbrica siderúrgica d’Azovstal. El comandant del regiment Azov a la ciutat, Denis Prokopenko, va dir que s’havia completat l’evacuació de civils i militars de la planta, en un vídeo a les xarxes socials. Hores més tard, Rússia confirmava la rendició completa d’Azovstal.

“És un infern”

Prokopenko ha destacat que, “malgrat els intensos combats, de la defensa a ultrança i de la falta de subministraments”, sempre han posat com a condició per rendir l’últim bastió ucraïnès a la ciutat l’evacuació dels civils, l’atenció als ferits i el trasllat dels cossos dels soldats morts. Gairebé 2.000 defensors de la planta d’Azovstal s’han entregat a les forces russes, segons les autoritats de Rússia, que intensifica els atacs a l’est d’Ucraïna.

“Al Donbass, els ocupants intenten augmentar encara més la pressió. És un infern, i no és cap exageració”, va afirmar el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una al·locució televisada. El mandatari es va referir concretament als bombardejos russos sobre la ciutat de Severodonetsk, el principal bastió ucraïnès a la regió de Luhansk, on, només en un dia, hi va haver una dotzena de morts i desenes de ferits, segons Kíiv. Les tropes russes van atacar una escola d’aquesta localitat, amb el resultat de tres morts adults. Més de 200 persones, incloent-hi nens, estaven refugiades al centre en el moment de l’atac, segons el cap de l’administració estatal de la regió, Serhiy Haidai. La mateixa font va indicar que la policia intentava traslladar aquests civils cap a un altre refugi. Uns 11.000 edificis, han estat “parcialment o completament destruïts” a la ciutat de Luhansk, hi va afegir el mateix responsable. També a l’est, almenys set persones, inclòs un nen, van resultar ferides en un atac rus sobre un centre cultural acabat de reconstruir a la localitat de Lozova.

Rússia no exportarà blat en detriment del propi mercat

Rússia va advertir ahir que no exportarà cereals en detriment del seu propi mercat, i va denunciar que la potencial crisi alimentària global és el resultat de les sancions occidentals imposades a Moscou. ”Els països que importen el nostre blat i altres aliments ho passaran molt malament sense els subministraments de Rússia. I als camps europeus, sense els nostres fertilitzants, creixerà només malesa. Doncs... una llàstima. Ells en tenen la culpa”, va escriure el vicepresident del Consell de Seguretat rus i també expresident i exprimer ministre del país, Dmitri Medvédev, a la xarxa social VKontakte.

Kíiv rebrà els primers tancs alemanys Gepard

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va manifestar ahir el seu agraïment als EUA per l’aprovació d’un paquet d’ajuda de 40.000 milions de dòlars (uns 38.000 milions d’euros) , i va fer una crida per a més suport financer. El Senat nord-americà va aprovar dijous el paquet en ajuda militar i humanitària perquè Ucraïna faci front a la guerra desfermada per la invasió de Rússia, el febrer passat. La mesura, avalada amb el vot a favor de 86 senadors i 11 en contra, va ser aprovada prèviament per la Cambra de Representants i serà firmada pròximament pel president, Joe Biden, per a la seva entrada en vigor.

Judici a un rocker per “difamació” de l’exèrcit rus

Alemanya entregarà els seus primers quinze tancs Gepard a Ucraïna el juliol, segons va confirmar ahir un portaveu del Ministeri de Defensa. La titular del departament, Christine Lambrecht, va tancar el pacte amb el seu homòleg ucraïnès per via telemàtica. Els Gepard s’entregaran amb “prou” munició.

Berlín exclou un deute conjunt per reconstruir Ucraïna

Alemanya descarta un endeutament conjunt de la UE com l’adoptat per a la recuperació postcovid per finançar la reconstrucció d’Ucraïna, segons va afirmar el ministre de Finances, Christian Lindner, a la sortida de la reunió del G7 dedicada a aquest tema. Brussel·les s’hi havia mostrat favorable.

El Kremlin vol reclutar més grans de 40

El partit del Kremlin, Rússia Unida, va proposar ahir retirar els límits d’edat per servir a l’exèrcit, coincidint amb la campanya militar a Ucraïna. L’objectiu del projecte de llei, ja en mans de la Duma (cambra baixa), és que tothom en edat laboral pugui firmar un contracte professional amb les forces armades. Alguns mitjans ja han avançat que, en cas que s’aprovi la llei, els homes russos podran servir a l’exèrcit fins als 65 anys.

Els diputats oficialistes argumenten que per usar armes de precisió i armament pesant es necessiten “especialistes altament qualificats”, amb edats al voltant dels 40 o 45 anys. Neguen que la llei amagui, en realitat, una “mobilització ” de la població ende l’ operació militar especial” a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona