Política

Aragonès demana un últim esforç pel català

El president torna de nou de Brussel·les sense veure’s amb la Comissió Europea

“La llengua catalana necessita un acord el més ampli possible.” Amb aquesta advertència va instar ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tots els partits a fer un últim esforç per tancar un acord sobre la nova llei per preservar el català a les escoles davant la sentència del 25% de castellà. Des del Parlament Europeu a Brussel·les, on es va reunir amb eurodiputats catalans, Aragonès va instar les formacions a “continuar treballant” per assolir un “acord el més ampli possible”.

“Hem de treballar fins al final per poder arribar a un acord”, va dir Aragonès, després que el PSC s’hagués desmarcat de la proposta d’ERC i JxCat. “Hem de ser responsables i saber que tenim a davant un repte fonamental”, va remarcar el president en un al·legat en defensa de l’escola catalana. “Aquest model és el que ens permet garantir la igualtat d’oportunitats, avantposar les necessitats pedagògiques i acadèmiques, i té un consens acadèmic, social i també pedagògic”, va remarcar.

El PSC s’ha desmarcat de la proposta d’ERC i JxCat per preservar el català a les aules. La formació insisteix que continua donant suport al pacte inicial, del qual JxCat finalment es va desmarcar en considerar que no blindava la immersió lingüística. Els partits continuen negociant amb la vista posada en el termini del 31 de maig.

Buit de les institucions

Aragonès ha tornat de nou de Brussel·les sense haver-se vist amb cap membre de les institucions comunitàries. Fa anys que un membre de la Comissió Europea no rep un cap de l’executiu català en un clar gest de càstig per la pugna amb l’Estat per la independència. El president de la Generalitat es va veure amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a Barcelona, en l’entrega del premi Cercle d’Economia a la Construcció Europea, i Aragonès s’aferra a aquesta trobada per reivindicar la “recuperació” de la relació amb les institucions comunitàries.

Tanmateix, el retorn de la normalitat amb les institucions comunitàries encara es fa esperar i la visita del president a la capital comunitària es va limitar a trobades amb eurodiputats catalans. Es va veure dijous al vespre al Parlament Europeu amb l’expresident i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont, amb qui va abordar principalment el Catalangate. Ahir es va trobar amb l’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun; d’ERC, Diana Riba i Jordi Solé; del PSC, Javi López, i de Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí.

“En un altre moment tindrem ocasions de fer reunions amb comissaris o alts càrrecs de la Comissió Europea, amb qui correspongui”, va sentenciar Aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona