Política

Aragonès insta els partits a “continuar treballant” per tancar un “acord el més ampli possible” sobre el català

El president diu que no té “cap problema” en reunir-se amb Sánchez sempre que es garanteixin les exigències

Es reuneix amb eurodiputats catalans a Brussel·les

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat aquest dijous tots els partits a “continuar treballant” per tancar un acord sobre la nova llei per preservar el català a les aules davant la sentència del 25% de castellà. En una atenció a mitjans a Brussel·les després de reunir-se al Parlament Europeu amb eurodiputats, Aragonès ha demanat un “acord el més ampli possible”. “Hem de treballar fins al final per poder arribar a un acord”, ha subratllat. Sobre la possibilitat d’acord després que el PSC se n’hagi desmarcat, el president de la Generalitat s’ha mostrat “convençut” de poder assolir el consens.

Pel que fa a la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per abordar el Catalangate, Aragonès ha afirmat que no veu “cap problema” en reunir-s’hi quan es fixi una data, però ha subratllat que s’han de donar les exigències de no repetició, assumpció de responsabilitats i transparència.

“Hem de treballar fins al final per poder arribar a un acord”, ha dit Aragonès sobre la llei per preservar el català a les escoles. Sobre la possibilitat d’acord després que el PSC se n’hagi desmarcat, el president de la Generalitat s’ha mostrat “convençut” de poder assolir el consens. “Hem de ser responsables i saber que tenim per endavant un repte fonamental”, ha remarcat tot assenyalant que cal “defensar i promoure el model lingüístic de l’escola catalana”.

Pel que fa a la reunió amb Sánchez, Aragonès ha dit estar “disposat” a trobar-se amb el president de l’executiu espanyol, però ha insistit que no ha de ser “només una foto”. “El que necessitem són explicacions”, ha defensat.

Sobre el retorn del rei emèrit Joan Carles I, el president de la Generalitat ha dit que aquesta tornada “contrasta” amb l’exili dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Segons Aragonès, el rei emèrit hauria “d’assumir les seves responsabilitats” i el seu retorn és “absolutament incomptable amb una democràcia que és exigent amb ella mateixa”.

Sense reunió amb les institucions europees

En la visita a Brussel·les, Aragonès s’ha reunit amb els eurodiputats catalans amb qui comparteix “en major o menor mesura consensos”. El president de la Generalitat es va veure aquest dijous al vespre amb l’expresident i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont. Aquest divendres s’ha trobat amb l’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun, d’ERC Diana Riba i Jordi Solé, del PSC Javi López i de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí.

Aragonès no s’ha vist amb cap representant de les institucions europees, que fa anys que no reben un cap de l’executiu català. Amb tot, el president de la Generalitat ha dit que estan “recuperant la relació” amb les institucions comunitàries.

“En un altre moment tindrem ocasions per fer reunions amb comissaris o alts càrrecs de la Comissió Europea, amb qui correspongui”, ha dit Aragonès tot justificant no tenir cap reunió amb les institucions europees en la visita a la capital comunitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona