Política

FONSI LOAIZA

PERIODISTA I AUTOR DE 'FLORENTINO PÉREZ, EL PODER DEL PALCO'

“Florentino és ‘El Padrí’ de l’Estat espanyol”

Des que Florentino Pérez ocupa el càrrec de president del Real Madrid, el seu patrimoni s’ha multiplicat per 10
L’última aparició de Joan Carles abans de fugir a Abu Dhabi va ser al ‘palco’ del Bernabéu el febrer del 2020. Quina coincidència!

Fonsi Loaiza (Cadis, 1990) s’ha doctorat en mitjans de comunicació a la Universitat Autònoma (UAB), en castellà, com puntualitza, per demostrar que “la llengua espanyola, en contra del que diuen els fatxes, aquí no està perseguida”. I també contra corrent ha publicat Florentino Pérez, el poder del palco (Akal, 2022), un llibre que malgrat que no ha tingut gens de ressò en els mitjans generalistes ja va per la quarta edició, encapçalant el rànquing de vendes. Per Sant Jordi va venir a Barcelona a firmar i va acabar sent el cinquè llibre més venut de no-ficció. De segur que el fet que sigui tan actiu a les xarxes, especialment a Twitter, on té més de 151.000 seguidors, hi ha ajudat.

Com és que cap mitjà escrit de l’Estat espanyol ha fet cap referència del seu llibre? A què és degut aquest silenci?
Crec que a Espanya hi ha una censura informativa absoluta, amb uns mitjans de comunicació corromputs al poder i que estan influenciats d’una manera aclaparadora per oligarques com Florentino. Tant és així que aquesta biografia no autoritzada ha estat ressenyada a Le Journal du Dimanche i Le Monde Diplomatique, a França, i La Nación, a l’Argentina. I fins avui no apareixia esmentada en cap diari de paper a l’Estat espanyol.
No és la primera vegada que passa. ‘Florentino Pérez, retrato en blanco y negro de un conseguidor’, de Juan Carlos Escuder, ja va ser censurat. En canvi, el seu sí que s’ha pogut publicar.
Estem en un moment en què hi ha altres mitjans alternatius que els poderosos no poden controlar tant. Jo sempre m’he enfrontat als mitjans de l’stablishment i gràcies al seguiment que tinc a les xarxes socials i al suport de mitjans alternatius he pogut desenvolupar les meves investigacions periodístiques. Estem en un moment diferent i arran d’això s’estan posant tantes limitacions a la llibertat d’expressió. Mira, si no, els casos dels rapers Valtònyc i Pablo Hasél, per posar por a la ciutadania. Jo mateix m’he vist embolicat en un procés judicial per haver denunciat el racisme institucional a l’Estat. El que volen fer és una cacera de bruixes obrint causes judicials perquè la resta s’autocensuri.
No té por de represàlies? Vostè mateix diu que Florentino Pérez té fama de col·leccionar ‘caps’ dels enemics.
Sí, sobretot de periodistes. És el cas de José María García amb el fitxatge de Figo, Miguel Blesa, Diego Torres a El País, Santiago Segurola..., periodistes que són escapçats quan diuen coses que li van en contra. Sí que és cert que a mi, com que no tinc res, ni patrimoni, no estic en cap mitjà de comunicació i soc un pària de la vida, no em pot robar la paraula. Ell controla els temps mediàtics i el sistema judicial, la veritat. És una vergonya que hi hagi jutges que visitin el palco del Bernabéu.
A pesar de tot, el llibre és un èxit.
La veritat és que estic sorprès. Suposo que gràcies als mitjans clandestins la gent veu que funciona. Són gent mobilitzada, conscienciada davant el que estem vivint... [la conversa, via telefònica, es talla fins a tres vegades] ... Deu haver estat Pegasus, bé que ens espien a tots!
I per què sobre Florentino Pérez?
Com que era periodista esportiu, veia que els meus companys practicaven un hooliganisme absolut i com Florentino podia trucar a un diari perquè no li agradava un peu de foto. Havíem deixat de fer de periodistes, de fiscalitzar els poderosos. En canvi, ell no feia res més que embrutar la gent, en un sistema que està en la inòpia, i que els que eren al palco que fessin el que els donés la gana. Una forma de pa i circ, tot i que ara ja és circ sense pa.
Com definiria el personatge?
Una espècie d’El Padrí de l’Estat espanyol, per a qui tothom està a la seva mercè. Té tècniques mafioses. És de les persones més influents d’Espanya, no crec que hi ha hagi ningú amb més poder que ell. Recorda la figura de Joan Carles I, el Borbó, del qual tots els periodistes sabien d’ell però callaven; amb Florentino passa quelcom semblant. És més, per lligams, l’última aparició de Joan Carles abans de fugir a Abu Dhabi va ser al palco del Bernabéu el febrer del 2020, coincidint amb un partit del Real Madrid contra el Manchester City. Quina coincidència!
Me’l defineix com llop amb pell d’ovella?
És clar. És un perill públic i per a la democràcia, s’alia amb qui faci falta: a Catalunya amb el 3% de Jordi Pujol, a Espanya l’empresa ACS surt als papers de Bárcenas, tot i que també a la fundació Pablo Iglesias del Partit Socialista... Té sempre la paella pel mànec. Aquest poder es veu en els casaments, com en el de la seva filla Cuchy, on el candidat Gallardón del PP i Trinidad Jiménez del PSOE eren allà abraçats amb ell. Això quan estem parlant del secretario general menys votat de la història. Això sí, sense suport popular, però el més finançat dels bancs...
De quan estem parlant?
De l’operació Miquel Roca, quan ell es presenta de secretari general del Partit Reformista Democràtic, el 1983. Va ser el menys votat de la història, però ells en treuen profit. Miquel Roca ha sabut aprofitar les portes giratòries i acabar treballant al consell d’administració d’una de les empreses de Florentino. I ell sap com funcionen les contractacions i adjudicacions, com les que s’endú quan funda el partit amb la constructora Padrós.
És així que la seva carrera al poder la comença a Catalunya?
La seva primera empresa és un mitjà de comunicació, la Guía del Ocio. I, fixa’t, aleshores ja el primer que va fer va ser acomiadar el crític de cinema Carlos Boyero perquè criticava les pel·lis de Hollywood, quan ell les volia positives. Després sí, comença el seu imperi a Catalunya amb la constructora Padrós. Ell inclús diu al Parlament, quan hi haver el cas de l’estafa del Castor, que havia acudit fins l’any 2000 a tots els mítings de Convergència. És a tot arreu, com pots veure.
Té el do de la ubiqüitat, pel que diu.
El PSOE amb l’Expo, amb el PP finançant-lo, a Feijóo li va donar 1 milió d’euros de donació i se sap que la caixa B del PP venia estructurada des de Galícia...
I Madrid és el seu feu?
Madrid és la seva plaça preferida. Allà ha anat de bracet amb tots els polítics que hi ha hagut del PP. Fins i tot, quan hi va haver el Tamayazo, li va dir a Rafael Simancas, del partit socialista: “Jo mano més que tu.” Una mostra més de com funciona la política a Espanya. O quan un empresari en el cas de l’operació Púnica que esquitxa Esperanza Aguirre va dir que Florentino era qui posava i treia càrrecs polítics. O Ignacio González, imputat a l’operació Lezo, que va rebre 600.000 euros per endur-se un camp de golf al Canal de Isabel II. Bé, i ara el cas Ayuso. Una cosa que a Espanya s’està deixant de banda, com és ara les residències de gent gran que ha privatitzat Florentino Pérez, i allà hi ha hagut una escabetxada d’ancians que no es vol investigar. Per què? Florentino se’n va anar a dinar amb Antonio Ferreras, el seu amic de l’ànima i testaferro mediàtic, el seu Ferri, i amb la fiscal general de l’Estat María Dolores Delgado. Aquest tema no s’obrirà, quan s’ha mort molta gent i en condicions paupèrrimes i amb contractes porqueria de les treballadores. La gent valenta que ho ha denunciat ha estat acomiadada.
Quina relació tenen Florentino i Ayuso?
L’altre dia eren al palco aferrats els dos, i l’endemà que va caure defenestrat Pablo Casado, Florentino la va engalanar amb la samarreta del Real Madrid. La seva filla Cuchy va fer campanya perquè la votessin des del Twitter del seu restaurant, on també tenia penjades fotos “símbol de la llibertat”. Són Ayusers, fanàtics d’Ayuso. Amb les contractacions que s’acaba d’endur del metro i amb les contractacions d’Ifema i l’Hospital Central que se les enduia a dit, no m’estranya.
Assegura al llibre que és més poderós que els polítics i que els presidents.
Ell s’adona de com funciona la política real i el poder econòmic i veu clar que tindrà més influència, en tots els àmbits, sent el president del Real Madrid. Des que ocupa el càrrec, el seu patrimoni s’ha multiplicat per 10!
“El ‘palco’ del Bernabéu són les caceres de la dictadura”, diu. O sigui, continuem vivint amb ‘L’escopeta nacional’?!
És clar, és tal qual. A Espanya continuen manant aquests cacics. Actua com el cacic de l’Espanya rància. Ja ho deia Jesús Gil: allà és on fan els negocis, com abans a les caceres amb Franco.
Piqué ho va denunciar i es va quedar sol.
Sí, ho recordo. Perquè va assenyalar el cas de Marta Silva Lapuerta, del PP, que va ser proposada com a advocada general de l’Estat per Gallardón, una senyora que va ser directiva del Real Madrid i que acudia al palco mentre s’investigaven casos. Quan va esclatar Football Leaks, ella va baixar al vestidor a demanar-li a Cristiano Ronaldo que li firmés una pilota i, segons aquella font, el futbolista hauria desviat 250 milions a paradisos fiscals i pagat per amagar una denúncia de violació! Ells i ella n’han sortit airosos. El hacker Rui Pinto no, ho va pagar amb la presó preventiva. Un altre Assange.
Indica que la corrupció política i els mitjans de comunicació són les dues potes principals que sostenen el seu poder.
Sí, a través dels que manen als mitjans de comunicació. Directius com el de Mediaset, Borja Prado, el fill d’El Manco, el que muny la fortuna en negre de Joan Carles, que és l’ideòleg de la Superliga impulsada per Florentino, expresident d’Endesa. Ara té doncs mà directa amb Atresmedia i amb Ferreras, no ho oblidem. Els mitjans els pot comprar fàcilment amb publireportatges o, com a Eduardo Inda, finançant-lo, amb aquest mitjà de merda que publica fake news, l’OkDiario. Allò són les clavagueres de l’Estat. El mateix Villarejo diu als àudios que el poder de Florentino és absolut: quan hi ha una notícia negativa sobre ell desapareix. Va crear un mitjà de comunicació fals per extorsionar el seu propi entrenador, Ancelotti, perquè posés segons quin jugador; els àrbitres, per influir en els partits. El Barça sí que va aconseguir fer caure Bartomeu, però ell ni amb àudios carregant contra llegendes del seu club! Només Del Bosque no li dona ni la mà, perquè manté intactes uns valors democràtics republicans, que no casaven amb Florentino, que no reconeix el president republicà Antonio Ortega, comunista assassinat pels feixistes. L’ha esborrat de la història del club.
Mai el jutjaran?
Ha anat a un jutjat com a testimoni a l’operació Púnica, però els mitjans no ho han ensenyat. Quan li van preguntar: “A vostè li han demanat diners per finançar el Partit Popular?”, ell va respondre que la pregunta “li molestava”, com si fos el capo d’una màfia. Té impunitat.
Amb aquesta Espanya que ens dibuixa, li estranya que hi hagi gent que reclami la independència, com a Catalunya?
Jo mateix vaig anar a votar l’1 d’Octubre! Entenc totes aquestes posicions contra un estat repressor que, a més, té gent com Florentino. Però també és veritat que Florentino estava en aquella Catalunya del 3%, així que crec que sempre en trauria partit ell. També pensi que és molt amic del conseller d’Economia, Jaume Giró, que va anar al casament no sé de quin fill de qui, quan era directiu de La Caixa. I aquest saquejador del diner públic ara s’ha embutxacat amb ACS més d’un milió per l’alliberament de l’AP-7. Fins i tot li estem pagant a aquest senyor els nyaps que fa a l’estranger, com un pont fallit a Irlanda o a Guatemala amb una hidroelèctrica. I perquè ja no recordem els diners que va fer amb la guerra de l’Iraq. I Aznar, a qui finança la FAES; sempre estaven junts al palco, on es retiraven les pancartes de “No a la guerra”. I ara va de pacifista amb la guerra a Ucraïna! O de mediambientalista, amb samarretes contra el canvi climàtic, quan ell està rere el Castor i els centenars de sismes que va provocar a la costa del País Valencià. Premiat per qui? Per Teresa Ribera, vicepresidenta de la Transició Ecològica a Espanya, la que reparteix els fons europeus i és la que va firmar l’impacte mediambiental del Castor. Resultat: una factura del gas que paguem tots.
Dona per a un segon llibre.
És que no acabaríem! Seguim rescatant Florentino, pagant-li les seves estafes. Cada dia hi ha una notícia que els grans mitjans amaguen d’algun rescat a Florentino. És tremend! Escoles infantils, residències de gent gran, hospitals... Tot s’ha privatitzat perquè vagi a mans de gent com Florentino.
Un altre personatge a la seva altura?
Home, hi ha un altre tipus a Espanya, com és Amancio Ortega. Es veu la figura del capitalista que suposadament comença des de baix i que tots els espanyols hem d’admirar. Que sí, dona molts diners, quan sabem que té diners en paradisos fiscals i la pàtria la té a la seva cartera. Ens els posen com a exemple! En el cas de Florentino Pérez, un buròcrata franquista i cucañista que va trepar gràcies a aquesta estafa que és la Transició.

Un picapedrer de la informació

Com que no en tenia prou amb les piulades carregades de reivindicació dels drets civils, humans i ètics, ha publicat la biografia no autoritzada del president del Real Madrid. Amb el llibre, no només vol que els aficionats al club i al futbol en general deixin de posar-se la bufanda sobre els ulls, sinó també denunciar la màfia institucionalitzada i la corrupció que manen a Espanya. No para de denunciar al seu compte de Twitter que cap mitjà escrit li fa cas, ni tan sols ressenyant el llibre. Aquí li donem l’oportunitat d’esplaiar-se amb una entrevista que aprofita per repartir a tort i a dret, amb fonaments i dades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona