Política

estats units

Biden nomena la primera portaveu afroamericana i obertament lesbiana de la Casa Blanca

Jean-Pierre, de 44 anys substituirà Jen Psaki en el càrrec

L’històric relleu, està previst que es faci el pròxim 13 de maig

Per primera vegada en la història, una dona afroamericana i obertament lesbiana serà la nova portaveu de la Casa Blanca. El president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar dijous que havia nomenat Karine Jean-Pierre per ocupar el càrrec, que la convertirà en el rostre i la veu que defensa les polítiques de l’Administració demòcrata.

Jean-Pierre, de 44 anys, substituirà a l’actual portaveu, Jen Psaki, que amb la seva arribada a la Casa Blanca va posar fi a quatre anys de menyspreu cap als periodistes durant el mandat de Donald Trump.

Jean-Pierre agafarà el relleu a Psaki, que deixa la Casa Blanca per ser presentadora al canal de televisió nord-americà MSNBC, el pròxim 13 de maig.

Nascuda a la Martinica, una illa del Carib amb estatus de regió i departament d’ultramar francès, i filla de migrants haitians, Jean-Pierre ha exercit com a “número dos” de Psaki des que Biden va prendre possessió com a president el gener de 2021 i, en diverses ocasions, s’ha encarregat de contestar a les preguntes dels periodistes en les rodes de premsa diàries de la Casa Blanca. La primera vegada que va posar-se davant el simbòlic faristol de la mansió presidencial va ser el maig del 2021 i, aleshores, ja va fer història com la primera dona afroamericana en tres dècades en presidir les agitades rodes de premsa a la Casa Blanca.

Abans d’ella, només una altra dona afroamericana havia pogut situar-se darrere del faristol de premsa de la Casa Blanca: Judy Smith, subsecretària de premsa de l’aleshores president republicà George H.W. Bush (1989-1993) i que va inspirar el personatge d’Olivia Pope a la sèrie de televisió política Scandal.

El nom de Jean-Pierre sonava des de feia temps com a possible substituta per a Psaki, qui ja havia deixat clara la seva intenció de deixar el càrrec aproximadament un any després d’haver-lo assumit.

En un missatge a Twitter, Psaki va descriure a la seva companya com una “dona extraordinària”, “apassionada” i “intel·ligent” amb principis morals forts i un gran sentit de l’humor, la qual cosa la converteix no només en una gran professional sinó també en una gran mare –té una filla– i gran persona. En un comunicat, Biden tampoc va escatimar elogis cap a Jean-Pierre, que va ser l’assessora quan exercia com a vicepresident en el govern de Barack Obama (2009-2017).

El mandatari va nomenar Jean-Pierre pel seu nom de pila, Karine, i va considerar que té “l’experiència”, el “talent” i la “integritat” que es necessita per una feina tan difícil.

Jean-Pierre té experiència en el sector públic, privat i ha participat en nombroses campanyes presidencials, incloses les d’Obama en el 2008 i el 2012, així com la de Biden en el 2020. Abans, d’incorporar-se a la campanya de Biden, va treballar el 2019 per a la plataforma progressista MoveOn, que aleshores buscava treure de la Casa Blanca l’aleshores president Donald Trump (2017-2021).

La nova portaveu de la Casa Blanca ha treballat també com analista política per a les cadenes NBC i MSNBC, i com a defensora dels drets reproductius de les dones per a la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU, per les seves sigles en anglès).

Jean-Pierre assumirà el càrrec en un moment en què el dret a l’avortament està en perill als EUA i la invasió russa d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona