Política

Israel

El Tribunal Superior d’Israel avala l’expulsió de 1.300 palestins de terres per a ús militar

L’exèrcit podrà ara fer-los servir com a zona d’entrenament

El Tribunal Superior d’Israel ha dictaminat que l’Exèrcit israelià podrà desallotjar a uns 1.300 palestins que viuen en vuit llogarets en els turons del sud d’Hebron, a la Cisjordània ocupada, per a usar aquestes terres com a zona d’entrenament militar.

La Cort va prendre la decisió a última hora del dimecres, resolent una batalla legal que ha durat més de 20 anys i que suposa el “desplaçament forzós” de milers de palestins en l’àrea coneguda com a Masafer Yatta, segons han denunciat aquest dijous grups palestins i el Consell Noruec de Refugiats (NRC, en anglès).

La decisió judicial, adoptada per unanimitat, indica que els demandants palestins no van aconseguir demostrar que havien residit en aquests llogarets de manera permanent, abans que l’Exèrcit declarés l’àrea com a zona d’entrenament de tir a principis dels anys vuitanta, coneguda com la Zona 918.

“Aquesta resolució judicial obre la porta perquè l’Exèrcit israelià desarreli a comunitats palestines senceres que han viscut en Masafer Yatta durant dècades. És irreparable el mal que està decisió infligirà en les llars i la font de manteniment d’aquestes persones, que es queden sense un sostre de la nit al dia i sense lloc al qual anar”, ha afirmat en un comunicat la directora en Palestina de NRC, Caroline Ort.

Durant el judici, els palestins van asseverar que la seva presència en aquests pobles es remunta a dècades, mentre que l’Exèrcit va argumentar que ocupaven aquestes terres de manera ocasional durant les migracions d’aquests pobles nòmades, cosa que significa que no tenien drets sobre la terra.

“Aquesta és la prova final per a nosaltres que no es pot buscar justícia per als palestins en els tribunals israelians. Només hi ha justícia per als jueus”, ha dit Nidal Younes, de 64 anys, que dirigeix un consell local no oficial dels llogarets palestins.

Younes també va criticar que la decisió sortís a la llum en la mitjanit, quan Israel arrencava les celebracions del Dia de la Independència que es commemora avui, amb l’únic objectiu d’enfosquir la repercussió mediàtica de la mesura. “Després de 20 anys, expedeix la seva decisió a mitjanit?”, ha lamentat.

Després d’una operació de demolicions massives, els residents palestins van recórrer als tribunals en un llarg procés judicial que s’ha prolongat fins ara.

L’àrea, que ocupa 3.300 hectàrees, són pujols i vessants prop de la ciutat palestina de Yatta, prop d’Hebron, on en els últims anys han proliferat diversos assentaments jueus i llocs militars israelians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona