Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia inicia un nou assalt sobre la planta d’Azovstal a Mariúpol

Almenys dues civils han mort i una desena han resultat ferits en els bombardejos

Els resistents criden a evacuar els civils que encara són a la planta i Moscou acusa les forces ucraïneses d’aprofitar l’alto el foc per ocupar posicions

Les tropes russes i les milícies prorusses del Donbass han iniciat aquest dimarts un intens atac a l’enorme planta siderúrgica d’Azovstal, l’últim nucli de resistència ucraïnesa a la ciutat portuària de Mariúpol. Almenys dues civils han mort i una desena han resultat ferides, segons fonts ucraïneses.  La represa de l’ofensiva es produeix dos dies després que l’ONU i la Creu Roja han començat a evacuar els primers refugiats a la fàbrica.

“L’artillera enemiga naval i terrestre ha bombardejat tota la nit sobre el territori de la planta d’Azovstal i l’aviació ha llançat bombes pesades. Com a conseqüència d’aquestes accions criminals, dues dones civils han mort i una desena de civils han resultat ferits de diversa consideració”, ha assegurat el capità del regiment Azov Sviatoslav Palamar, Kalina.

Segons el militar, en aquest moment “hi ha en marxa un poderós assalt al complex d’Azovstal amb el suport de vehicles armats, tancs, intents de desembarcament des de llanxes i un gran nombre d’ infantaria”.

Palamar ha assegurat que faran “tot el possible per repel·lir aquest atac” però ha fet una crida a “actuar immediatament per evacuar els civils que són a la planta i traslladar-los en segurança fins a Zaporíjia o a territori sota control ucraïnès”.

En la mateixa línia, el cap de la policia de patrulla a Mariúpol, Mikhailo Vershinin, ha relatat que tan bon punt han marxat els autocars amb els evacuats, els russos “han començat a atacar de dia i de nit”. “Ara han iniciat l’assalt a la planta per diversos punts. Mantenim la defensa i combatem”, ha dit en declaracions recollides per EFE.

Els mateixos defensors de la planta metal·lúrgica asseguren que el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, està al cas de la situació i esperen una reacció “dràstica” per part del govern.

El ministeri de Defensa de Rússia ha confirmat l’atac i ha acusat les tropes ucraïneses que continuen atrinxerades a la planta siderúrgica d’Azovstal d’aprofitar la treva per a l’evacuació de civils per sortir dels soterranis i ocupar posicions de combat.

“En aquest moment, unitats de l’Exèrcit rus i de la república popular de Donetsk, amb el suport de l’aviació i l’artilleria, comencen a destruir aquestes posicions de tir”, ha dit Vadim Astàfiev, un portaveu de Defensa citat per l’agència oficial russa RIA Novosti.

Segons un periodista d’aquest mitjà, s’escolten fortes descàrregues d’artilleria i sobre la planta s’eleven columnes de fum.

Deu morts en atac rus contra planta química en Donetsk, segons Ucraïna

Efe

Un atac rus contra la planta química de la ciutat d’Avdiivka, a la província oriental de Donetsk, ha deixat aquest dimarts almenys deu morts i 15 ferits, segons ha anunciat el cap de l’administració militar de la regió, Pavlo Kirilenko.

En un missatge al seu compte de Telegram, Kirilenko ha precisat que aquesta xifra és “operativa” i encara arriben informacions, motiu pel qual no descarta que el total de víctimes “sigui més elevat”.

Kirilenko ha assenyalat que els morts i ferits són treballadors de la planta, que produeix carbó de coc i una gran varietat de productes, com a quitrà d’hulla, gas de coc o sulfat d’amoni.

“Els russos sabien exactament a on apuntaven. Els treballadors acabaven d’acabar el seu torn i esperàven l’autobús per a tornar a casa des de la factoria”, ha denunciat el cap de l’administració militar de Donetsk.

El portaveu ucraïnès no ha detallat si les infraestructures de la planta, que ja va patir danys per foc d’artilleria rus el passat 13 de març, han resultat malmeses en l’atac.

El militar ha informat aquest matí del bombardeig d’avions russos contra una zona residencial al centre d’Avdiivka, que ha deixat tres morts i dos ferits i ha afectat vuit habitatges. Kirilenko ha afegit que almenys altres sis civils han mort aquest dimarts per altres atacs a la regió.

Rússia va anunciar el passat 19 d’abril l’entrada en una segona fase de la guerra, centrada en l’“alliberament complet” del Donbass, regió a la qual pertanyen les províncies de Donetsk i Lugansk, controlades en part per separatistes prorussos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona