Política

Els escàndols de la monarquia

Sanxenxo bé val un retorn

El ‘Bribón 500’ disputa el campionat del món de vela de la classe 6 metres del 10 al 19 de juny a Galícia, i la cita és propícia per al primer viatge de tornada de Joan Carles I

A la vila hi va fer l’últim sopar i hi té l’amic Pedro Campos

El capità del ‘Bribón 500’ és també president del club nàutic i l’amic íntim que el llançava a la piscina el 1993

Sanxenxo viu una Setmana Santa de joia perquè la pluja està respectant processons com ara la del Jesús lligat a la columna, però el més esperat ara en aquesta localitat turística de Pontevedra de 18.000 habitants és l’adveniment de l’autoritat que hi va celebrar el seu últim sopar –a Espanya– la nit del 2 d’agost del 2020. Del 10 al 19 de juny, la vila gallega acull el campionat del món de vela de la classe 6 metres, en el qual competeix el Bribón 500, i la cita és propícia per al primer viatge de tornada de Joan Carles I des de la seva fuga a Abu Dhabi.

El Bribón 500 està capitanejat per Pedro Campos Calvo-Sotelo, un dels millors amics que conserva el rei emèrit i també el president del Club Nàutic de Sanxenxo. Aquest regatista i home de negocis gallec és l’artífex de la cèlebre empenta reial que el 1993 va acabar amb ells dos vestits caient a la piscina i que va ser la icona de la victòria en la copa del Rei celebrada aquell estiu a Mallorca. “El vam agafar entre molts però, quan va arribar el moment de la veritat, tots es van retirar i em van deixar a mi sol. Tots dos vam caure a l’aigua”, relataria més tard Campos a les revistes del cor.

Igual que va fer aquell 1993 a Mallorca, ara, 29 anys després, el seu amic està disposat a sostenir-lo quan arribi el moment de la veritat de l’esperat retorn a sòl espanyol i enmig d’aigües judicials tèrboles. En la carta adreçada al rei Felip VI –arran de l’arxivament de la causa judicial a Espanya– que la Casa del Rei va fer pública el 7 de març, Joan Carles I va comunicar la decisió de “continuar residint de forma permanent i estable a Abu Dhabi” però amb la llicència de tornar quan vulgui. “L’agost del 2020, guiat pel convenciment de prestar el millor servei a Espanya i a tots els espanyols, a les seves institucions i a tu com a rei, et vaig comunicar la meva decisió de traslladar-me fora d’Espanya per facilitar l’exercici de les teves funcions. Des d’aleshores, he residit a Abu Dhabi, lloc al qual he adaptat la meva forma de vida i al qual agraeixo enormement la seva magnífica hospitalitat”, relata en la carta com si no fossin els contribuents espanyols els que paguen la manutenció i els viatges del seu seguici a través de Patrimonio Nacional. “Com és natural, tornaré sovint a Espanya, que sempre porto al cor, per visitar la família i amics (...) Tant en les meves visites com si en el futur tornés a residir a Espanya, és el meu propòsit organitzar la meva vida personal i el meu lloc de residència en àmbits de caràcter privat per continuar gaudint de la major privacitat possible”, hi afegia Joan Carles I en una carta que concloïa amb la fórmula “El teu pare” i que va ser lliurada a la Casa del Rei per l’advocat de l’emèrit, Javier Sánchez-Junco.

A l’hora de procurar l’aterratge privat i discret que vol, res millor que l’última cantonada de la ria de Pontevedra on hi ha Sanxenxo, a més de sis hores en cotxe de La Zarzuela (Madrid), i tant La voz de Galicia com El País han recollit veus locals –entre les quals, la de Campos i la de l’alcalde, Telmo Martín– que estarien encantades amb el seu retorn. “No hi ha cap novetat en la posició del govern”, va afirmar ahir la ministra portaveu del govern, Isabel Rodríguez, davant d’un retorn imminent del rei emèrit després d’una fugida que va ser patrocinada –i ocultada a Podem– per Pedro Sánchez. Per si de cas, el Bribón, que ja va guanyar el mundial el 2019 a Finlàndia i amb Joan Carles com a patró, ja està sent provat en aigües de Pontevedra.

20
mesos
fa del sopar de Joan Carles a Sanxenxo, l’últim a Espanya abans de fugir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona