Política

mèxic

López Obrador guanya la consulta per seguir en el càrrec

El 91% dels electors avalen la continuïtat del president mexicà, però només hi vota un 17,5% del cens, lluny del 40% que calia per ser vinculant

L’oposició denuncia una “farsa” per enfortir el mandatari

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va guanyar amb una àmplia solvència el referèndum sobre la continuïtat del seu mandat fins a l’any 2024, amb una majoria del 91% dels vots, segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional Electoral (INE) mexicà.

Aquest referèndum revocatori, el primer d’aquest tipus a Mèxic, va estar marcat, no obstant això, per una participació molt baixa, ja que només el 17,5% del cens cridat a emetre el seu vot ho va fer. Aquesta dada va quedar molt per sota del llindar del 40% de participació, uns 37 milions de persones, que s’havia establert abans del sufragi perquè el resultat fos vinculant. Fins i tot si hagués guanyat l’opció que plantejava la sortida de López Obrador, el mandatari mexicà no estava obligat a acatar-la.

El resultat d’aquesta consulta va suscitar diferents lectures entre els seguidors del president i l’oposició, que va intentar boicotejar la votació des que López Obrador la va anunciar.

En la conferència diària d’ahir, el president va agrair el suport de la població demostrat a les urnes i va assegurar que aquest resultat permet “tirar endavant per aprofundir en la transformació del país”.

“Moltes gràcies de tot cor. Tirarem endavant fins al setembre del 2024 si així ho decideix el Creador, la natura i la ciència, perquè el poble ja ha demostrat què vol”, hi va afegir. Pel que fa a la poca participació, López Obrador va destacar que els més de 16 milions de persones que el van ratificar en el càrrec superen el nombre de vots que van obtenir els candidats del Partit d’Acció Nacional (PAN) i del Partit Revolucionari Industrial (PRI) en les últimes eleccions presidencials al país.

En aquells comicis del 2018, Ricardo Anaya Cortés, del PAN, va rebre 12,6 milions de vots, mentre que 9,2 milions de persones van donar suport al candidat del PRI, José Antonio Meade.

López Obrador també va celebrar que aquest suport és superior al que va rebre ell mateix en les eleccions presidencials del 2006 i el 2012, en què es van imposar Felipe Calderón, del PAN, i Enrique Peña Nieto, del PRI, respectivament.

Per la seva banda, els sectors opositors van qualificar la consulta de “farsa” per haver estat un mecanisme per “enfortir el president i el govern”. Així ho va manifestar el líder del PAN, Marko Cortés, a les acaballes de la jornada de votació. Amb un missatge similar, el cap del PRI, Alejandro Moreno, va lamentar que el referèndum revocatori va ser una estratègia per satisfer l’ego de López Obrador i “continuar enganyant els mexicans”.

En qualsevol cas, la mobilització dels votants va superar les expectatives generades en la darrera setmana per diverses enquestes nacionals, que indicaven que hi havia un interès menor en la consulta. I el resultat va ser l’esperat: López Obrador complirà el seu mandat de sis anys al capdavant del govern de Mèxic.

Crítiques a l’autoritat electoral

L’Institut Nacional Electoral, l’autoritat electoral de Mèxic, encarregada de l’organització de la consulta sobre la continuïtat del president, Andrés Manuel López Obrador, va instal·lar 57.423 centres de votació repartits per la geografia del país asteca, prop d’un terç en comparació amb els que tenien a disposició els votants en els comicis del juny passat. Aquesta important retallada va ser durament criticada per López Obrador, que va assenyalar que l’INE va fer “tots els possibles per desincentivar el procés democràtic”.

En dies anteriors, el mandatari va lamentar que l’autoritat electoral guardés silenci sobre la consulta i no la difongués com era necessari.

També van carregar contra l’autoritat electoral els divuit governadors de la Quarta Transformació, un projecte polític d’esquerres, que va acusar obertament l’INE de voler evitar la participació del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA