Política

Conflicte bèl·lic a l’Est d’Europa

Espanya expulsa 25 diplomàtics russos

La mesura no afecta l’ambaixador perquè el govern vol deixar “una oportunitat per al diàleg”

Diversos països europeus han adoptat mesures similars les darreres hores

El govern espanyol ha decidit expulsar 25 diplomàtics i personal de l’Ambaixada de la Federació Russa a l’Estat com a resposta a les accions de l’Exèrcit rus a Ucraïna.

El ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha anunciat la mesura aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i l’ha justificada perquè considera que els expulsats “representen una amenaça per a la seguretat del nostre país”.

Albares ha precisat que el seu departament encara treballa en la llista d’afectats, que potser podrien ser “alguns més”. Ha puntualitzat, però, que l’ambaixador de Moscou no estarà a la llista perquè el govern vol deixar una “una oportunitat per al diàleg, com hem fet des de l’inici de la crisi”. “Volem mantenir la figura de l’ambaixador rus aquí, i del nostre ambaixador a Moscou, perquè no perdem l’esperança que la guerra de Putin acabi i es torni a les vies del diàleg i la diplomàcia”, ha afegit.

El titular d’Exteriors ha augurat que el govern rus respondrà amb una mesura “simètrica”, amb l’expulsió del mateix nombre de representants espanyols, però ha volgut deixar clar que els motius que l’han portat a decretar la mesura “no són simètrics”.

En aquest sentit, ha subratllat que la matança de Butxa “suposa un punt d’inflexió” en el conflicte i són “crims que no poden quedar impunes i que han de ser investigats”.

Diversos països europeus han anunciat en les darreres hores l’expulsió de personal diplomàtic rus després que Kíiv hagi acusat Moscou de cometre una matança de civils a la ciutat de Butxa, als afores de la capital.

El govern alemany va declarar ahir dilluns “persona non grata”a 40 diplomàtics russos de l’ambaixada de Berlín, als que considera espies, i els ha donat cinc dies per abandonar el país. França va fer el mateix anunci respecte d’un “nombrós” grup de representants russos apel·lant a la seva seguretat nacional.

Italia, Dinamarca i Suècia ha seguit avui l’exemple amb anuncis que afecten a quinze i a trenta diplomàtics russos que resideixen en aquests països, respectivament. De la seva banda, Lituània ha decidit expulsar l’ambaixador rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona