Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Zelenski insta els mitjans internacionals a “documentar” els “crims guerra” a Ucraïna

La intel·ligència militar ucraïnesa difon les dades personals de 16.000 soldats russos que haurien estat a la ciutat ara alliberada

La UE prepara més sancions després de les “atrocitats” comeses per Rússia

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat aquest dilluns als mitjans de comunicació internacionals que “documentin” les “atrocitats” comeses per les tropes russes a Butxa.

“És molt important que la premsa, els periodistes internacionals, sigui aquí. Hem de poder mostrar al món què ha passat aquí, el que han fet les forces russes”, ha dit durant una visita a la ciutat ucraïnesa, que ha estat escenari d’una presumpta matança de centenars civils.

En declaracions als mitjans, reflectides pel portal Ukrinform, el polític ucraïnès ha emfatitzat la importància de “portar davant la justícia internacional” aquest cas. “Farem que els responsables siguin castigats. Tots els dies trobem casos com aquest, això és un genocidi”, ha alertat.

Els serveis funeraris de Butxa afirmen haver localitzat i enterrat uns 340 cadàvers de civils trobats als seus carrers.

Butxa ha estat assetjada per les tropes russes durant setmanes i, després del seu alliberament, s’hi ha descobert centenars de cadàvers als seus carrers, la majoria de civils, alguns dels quals amb les mans lligades a l’esquena, com han documentat sobre el terrenys reporters de mitjans internacionals.

Segons el diari Pravda, que cita fonts dels serveis funeraris d’aquest suburbi de Kíiv, “en total s’han trobat entre 330 i 340 cossos a Butxa, però n’hi ha més”. “Hem recollit 15 cossos del carrer Iablunska amb les mans lligades i que han rebut un tret al cap. Avui [el 3 d’abril] hem trobat 30 cossos”, han detallat les fonts.

Segons un treballador del servei funerari, també citat per Pravda, encara han de comprovar una vintena d’adreces on “moltes persones estan enterrades a patis i parcel·les. No podem dir la xifra exacta. Encara no tenim llistes completes”.

El Kremlin ha desmentit la participació dels seus soldats en aquestes suposades matances i ha replicat que són informacions falses difoses per la pròpia propaganda de Kíiv.

“Rebutgem de manera categòrica totes les acusacions”, ha dit el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, a la seva roda de premsa diària.

Peskov ha afegit que Moscou demana discutir aquesta afer “al nivell més alt” i per això ha sol·licitat una reunió del Consell de Seguretat de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

La intel·ligència militar ucraïnesa ha difós aquest dilluns a la seva pàgina web les dades personals de 1.600 soldats russos, des de nom i cognoms a data de naixement i rang militar, suposadament integrats en les tropes que han actuat a Butxa.

La llista correspon als integrants de la 64 Brigada Independent Motoritzada de l’Exèrcit rus, que estaria implicada en la presumpta matança de civils en aquesta ciutat.

L’organització de drets humans Human Rights Watch (HRW) ha afirmat tenir indicis que l’Exèrcit rus ha comès possibles crims de guerra en les àrees sota el seu control, entre ells execucions sumàries de civils.

La comunitat internacional ha condemnat la matança i ha instat a cercar els presumptes crims de guerra.

Noves sancions

Efe

La Unió Europea (UE) ha anunciat que prepara “amb caràcter d’urgència” noves sancions contra Rússia després d’aquestes “atrocitats” comeses suposadament per les forces armades russes a diverses ciutats ucraïneses, i que Brussel·les ha condemnat en els “termes més enèrgics”.

“La UE continuarà fent costat amb fermesa a Ucraïna i avançarà, amb caràcter d’urgència, en el treball sobre noves sancions contra Rússia”, ha afirmat avui l’Alt Representant de la UE per a la Política Exterior i de Defensa, Josep Borrell.

En una declaració en nom de la UE, Borrell ha denunciat que aquestes morts, així com la destrucció d’infraestructures civils, mostren “el veritable rostre de la brutal guerra d’agressió que Rússia està lliurant contra Ucraïna i el seu poble”.

El cap de la diplomàcia europea ha tornat a demanar al president rus, Vladímir Putin, que aturi aquesta guerra, iniciada el 24 de febrer passat “immediatament i sense condicions”.

Segons Borrell, les “massacres” a Butxa i altres localitats ucraïneses “quedaran inscrites en la llista d’atrocitats comeses en terra europea”.

En aquest sentit, ha recordat que “les autoritats russes són responsables d’aquestes atrocitats, comeses mentre tenien el control efectiu de la zona. Estan subjectes al dret internacional de l’ocupació”. “Els autors de crims de guerra i altres violacions greus, així com els funcionaris governamentals i líders militars responsables, retran comptes”, ha avisat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona