Política

Ucraïna acusa Rússia de crims de guerra a la regió de Kíiv

L’ONU reclama que s’investigui la massacre de civils a Butxa

La Unió Europea i els EUA ajudaran a documentar les “atrocitats”

Els russos destrueixen dues refineries, al centre i a Odessa

La retirada de les tropes russes de la regió de Kíiv, al nord d’Ucraïna, ha deixat al descobert evidències de “crims de guerra”, com ara cossos de civils executats i fosses comunes, segons va revelar ahir un portaveu del president del país, Volodímir Zelenski. La comunitat internacional ha condemnat de forma unànime el que sembla un punt d’inflexió en la guerra i ha exigit una investigació dels crims.

Dissabte, el govern ucraïnès ja va demanar l’enviament d’una missió del Tribunal Penal Internacional (TPI) al districte de Butxa, a la regió de Kíiv, després que s’hi trobessin centenars de cadàvers de civils amb les mans lligades que haurien estat assassinats d’un tret al cap.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va reclamar ahir una investigació independent que desemboqui en responsabilitats per la presumpta massacre de Butxa, però va evitar parlar de crims de guerra.

La Unió Europea (UE), per la seva banda, es va declarar consternada per les “atrocitats” comeses pels russos i va informar que està ajudant a recollir proves perquè els responsables d’aquests actes puguin ser duts davant de la justícia internacional, segons va assenyalar el cap del Consell Europeu, Charles Michel.

Les proves que estan apareixent són com “un cop de puny a l’estómac”, hi va afegir el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, que va prometre ahir que els EUA també ajudaran a documentar les atrocitats.

La viceministra ucraïnesa de Defensa va anunciar dissabte al vespre que la totalitat de la regió de Kíiv estava “lliure del setge i l’ocupació de Rússia” i que els soldats d’aquest país havien estat expulsats d’Irpín, Hostómel i Butxa, ciutats al nord-oest de la capital que han estat l’escenari dels pitjors combats i massacres de civils en aquesta zona del país.

En les primeres imatges de Butxa, localitat residencial d’uns 42.000 habitants abans de la guerra, apareix una ciutat fantasma, amb gairebé totes les cases i infraestructures destruïdes i cadàvers de civils amb les mans lligades pels carrers.

“Afusellats”

L’alcalde de la població, Anatoli Fedoruk, estima en més de 300 el nombre de morts i explica que algunes de les víctimes duien trossos de tela blanca per indicar que estaven desarmats, una circumstància que el va portar a dir que van ser “afusellats”. “Alguns estaven tirats a la vorera; d’altres, al costat d’un cotxe o una bicicleta”, afirma en un vídeo difós per Facebook.

Tant Zelenski com l’alcalde de Kíiv van qualificar ahir aquestes presumptes execucions sumàries de civils de “genocidi”. Rússia va negar ahir que les seves tropes hagin assassinat civils a Butxa i va assegurar que “totes les fotos i vídeos publicats pel règim de Kíiv, que suposadament són testimoni d’alguna mena de crim per part del personal militar rus, són una altra provocació”. La condemna internacional, però, es feia extensa. El president francès, Emmanuel Macron, va qualificar ahir a Twitter d’“insuportables” les imatges de cadàvers i va advertir que “les autoritats russes hauran de respondre per aquests crims”. El canceller alemany, Olaf Scholz, també va demanar que s’esclareixin els fets i que organitzacions internacionals com ara el Comitè Internacional de la Creu Roja tinguin accés a aquestes zones “per documentar-hi aquestes atrocitats de manera independent”. En paral·lel, la ministra alemanya de Defensa, Christine Lambrecht, va suggerir la suspensió de la importació de gas natural de Rússia en resposta a aquests crims. També el vicecanceller, Robert Habeck, es va mostrar partidari d’endurir sancions. “Ho estem preparant amb els nostres socis de la Unió Europea”, hi va afegir.

Mentrestant, les forces russes han destruït dues refineries de petroli en només 24 hores. El primer ataca va tenir lloc dissabte a la nit contra la instal·lació de Krementxuk, al centre d’Ucraïna i la més important. El segon atac, ahir, va impactar a Odessa, l’estratègica ciutat portuària del sud, sobre un oleoducte per on arriba petroli procedent de Rússia i que passa per Krementxuk. Els míssils sobre dipòsits de combustibles no haurien causat víctimes, però sí flamarades de desenes de metres d’altura i explosions.

LES FRASES

La massacre de Butxa ha estat deliberada
Dmitro Kuleba
MINISTRE D’AFERS ESTRANGERS D’UCRAÏNA
[Les imatges de Butxa] són un cop de puny a l’estómac
Antony Blinken
SECRETARI D’ESTAT DELS EUA
Decidirem noves mesures de sanció amb els aliats en els pròxims dies
Olaf Scholz
CANCELLER ALEMANY
És essencial una investigació independent que porti a una rendició de comptes efectiva
António Guterres
SECRETARI GENERAL DE L’ONU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona