Política

El TC desestima també el recurs d’Òmnium contra la multa de l’AEPD per la ‘Gigaenquesta’

La decisió del Constitucional esgota la via espanyola i obre la porta a les instàncies europees

El Tribunal Constitucional ha desestimat també el recurs d’Òmnium Cultural contra la multa de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) imposada per aquest organisme a l’entitat i a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) en el marc de la ‘Gigaenquesta’ de la consulta del 9-N.

Fa dues setmanes, el Constitucional ja va rebutjar l’escrit que havia presentat l’ANC.

L’any 2014 l’Agència Espanyola de Protecció de Dades va imposar a les dues entitats un total de tres multes per valor de 440.000 euros per haver recollit i conservat “informació sobre dades d’ideologia sense el consentiment dels afectats”, fet que considera infraccions “molt greus” de la Llei de protecció de dades.

En el moment de la presentació dels recursos, el maig del 2020, els aleshores responsables de les dues entitats denunciaven que les multes eren “polítiques, desproporcionades i sense precedents”, i que pretenien debilitar-los econòmicament per “alimentar un clima de por” entre les organitzacions en defensa del dret a l’autodeterminació.

El recurs d’empara era l’últim pas necessari per poder recórrer la sanció a instàncies europees. Les dues entitats també advertien aleshores que les sancions podien constituir una infracció del dret fonamental d’associació proclamat pel Conveni Europeu dels Drets Humans.

La multa de l’AEPD es va originar arran de les denúncies presentades per Ciutadans i Vox, així com escrits anònims, contra la ‘Gigaenquesta’. Segons la sentència, a l’enquesta es van tractar dades ideològiques dels ciutadans i hi va haver “una vulneració molt greu” de l’article 7.2 de la llei de protecció de dades.

La ‘Gigaenquesta’ del 9-N es va emmarcar en la campanya ‘Ara és l’hora’, que integrava ANC i Òmnium, i es va promoure per “conèixer l’opinió de milers de ciutadans sobre la construcció d’un nou país”.

Antich lamenta una “multa política” que “ataca” drets fonamentals i “fa el joc al discurs de l’odi”

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha considerat aquest dimarts que la multa de 200.000 euros imposada per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) a l’entitat per la ‘Gigaenquesta’ del 9-N que avui ha ratificat el Tribunal Constitucional (TC) és una “multa política” que “ataca” drets fonamentals i “fa el joc al discurs de l’odi”.

Antich ho ha dit a Twitter , on ha afegit: “Pretenen afeblir la mobilització democràtica i la societat organitzada: continuarem lluitant i denunciant la causa general de l’Estat contra l’independentisme”.

El TC ha desestimat el recurs d’Òmnium després que fa dues setmanes ja fes el mateix el presentat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), multada igualment amb 200.000 euros per l’AEPD per la ‘Gigaenquesta’ de la consulta del 9-N.

L’any 2014 l’AEPD va imposar a les dues entitats un total de tres multes per valor de 440.000 euros per haver recollit i conservat “informació sobre dades d’ideologia sense el consentiment dels afectats”, fet que considera infraccions “molt greus” de la Llei de protecció de dades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona