Política

La presidenta del Parlament, a punt de judici

El TSJC veu indicis de malversació en els contractes fraccionats per Borràs a la ILC

Continua la ràtzia de judicis contra membres del Parlament, aquest cop directament contra la presidenta, Laura Borràs, pel cas conegut de fraccionament de contractes mentre era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. El jutge va anunciar ahir que donava per tancada la investigació contra la presidenta i tres persones més després de constatar que Borràs “va abusar del seu càrrec” i que hi ha “indicis per jutjar-los pels delictes continuats de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat documental i malversació de cabals públics”. A partir d’ara la fiscalia superior del TSJC té deu dies per presentar el seu escrit d’acusació abans de posar data al judici.

En la seva resolució, el jutge recull fins a divuit contractes menors, per sota dels 18.000 euros, que Borràs hauria signat del 2014 fins al 2017 per fer treballs informàtics al web de l’organisme. D’aquests divuit, sis correspondrien a Isaías Herrero per valor de 112.502 euros. El jutge detalla el contingut dels correus entre Borràs i Herrero per tal d’adaptar les factures i els contractes a la llei reguladora de contractes públics, la qual cosa, per les converses publicades, ja amoïnava Herrero. Segons el jutge, aquests correus “són indicis prou sòlids de concertació entre ells dos per tal de defraudar la Institució de les Lletres Catalanes”. Es dona el cas, però, que l’entramat va sorgir quan es va punxar el telefon a Herrero per una altra causa, i en aquelles converses ja feia referència a “molts merders” que tenia amb la facturació que havia de presentar a la institució. A més dels contractes directes amb la institució, Herrero també hauria presentat factures amb noms encoberts pels quals hauria rebut uns 22.000 euros més.

En una resolució de 30 pàgines, el magistrat del TSJC Josep Seguí es mostra contundent en apuntar que Borràs “va abusar de les funcions que tenia reconegudes” com a directora de la ILC mitjançant “resolucions injustes”, en aprovar les adjudicacions de divuit contractes menors”, que eludien així la concurrència pública, “únicament” amb el propòsit d’afavorir Herrero “en detriment dels interessos generals”.

A més de Borràs i Herrero, en el cas estan implicats Andreu i Roger. Tots dos haurien facilitat les dades fiscals per presentar els pressupostos i factures dels treballs que faria Herrero. Els contractes investigats sumen 330.442 euros.

Borràs és a les portes del judici, i això, d’acord amb el reglament del Parlament en casos de corrupció, obligaria la presidenta del Parlament a deixar el seu escó. Ahir el president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, ja va demanar la dimissió de la presidenta Borràs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona