Política

Rússia ataca una base militar a prop de Polònia

víctimes ·

Almenys 35 persones moren en el bombardeig del centre, situat a 25 quilòmetres de territori polonès

Moscou amplia l’ofensiva a l’oest i eleva la tensió amb l’OTAN

L’exèrcit rus va endurir ahir els atacs a l’oest d’Ucraïna, mentre continua estrenyent el setge sobre Kíiv i la portuària Mariúpol. En el divuitè dia de guerra, en què el periodista nord-americà Brent Renaud va morir a Irpín, al sud-oest d’Ucraïna, i els carrers de ciutats europees es van omplir de manifestacions contra la invasió, Rússia va apuntar a una base militar situada a 25 quilòmetres de la frontera amb Polònia, país membre de la UE i de l’OTAN, contra el qual van llançar una trentena de míssils, vuit dels quals no van poder ser detectats per les bateries antiaèries i van impactar a la base. L’atac, que va tenir lloc de matinada i eleva la tensió amb l’OTAN, va causar almenys 35 morts –no tots serien ucraïnesos– i 134 ferits, segons les autoritats ucraïneses.

La base atacada, de 360 quilòmetres quadrats, és el Centre de Manteniment de la Pau i la Seguretat Internacional, que ha servit per fer exercicis amb països de l’OTAN i està situat a la localitat de Iàvoriv, a uns 50 quilòmetres de Lviv, ciutat on arriben la majoria de refugiats que fugen a Polònia. El Ministeri de Defensa de Rússia va admetre la responsabilitat de l’atac i va dir que s’havien “destruït 180 mercenaris estrangers”.

Aquest llançament de míssils arriba l’endemà que el vice primer ministre rus, Serguei Riabkov, hagués advertit que atacarien qualsevol comboi amb armes cap a Ucraïna, per la qual cosa l’atac és interpretat com un avís als països occidentals i una demostració de força.

“Expansió d’objectius”

Els EUA veuen aquest atac com una “expansió” dels objectius russos. “Clarament, des d’una perspectiva d’atacs aeris, els russos estan expandint els seus objectius militars”, va indicar el portaveu del Pentàgon, John Kirby, en una entrevista al canal de televisió ABC. Kirby va recordar que aquest atac a tocar de la frontera amb Polònia és el tercer en els darrers dies que ha perpetrat Rússia contra instal·lacions militars a l’oest d’Ucraïna, fet que porta el servei d’intel·ligència nord-americà a emmarcar-los en una nova etapa de l’estratègia russa. L’atac a la base no va ser l’únic que va rebre l’oest, ja que la petita Malin i la ciutat de Jitómir, enclavament logístic clau –l’ajuda d’Europa s’entrega des d’aquí a Kíiv–, va ser colpejada amb 40 atacs aeris. Es confirma l’ampliació de l’ofensiva russa a l’oest, mentre continua la pressió al sud i a l’est. Els corredors humanitaris oberts dissabte van “funcionar” i es van poder evacuar 12.729 persones del país.

Al sud, l’exèrcit rus manté el setge sobre Mariúpol, on hi ha atrapades 400.000 persones i la ciutat està quedant sense aliments i aigua, van indicar les autoritats locals. “El temps s’acaba”, va advertir la Creu Roja.

També al sud, nou persones haurien mort en atacs aeris a Mikolaiv, considerada clau per assaltar el port d’Odessa, mentre que la defensora del poble d’Ucraïna, Liudmila Denisova, va denunciar que Rússia hauria utilitzat munició de fòsfor prohibida en un atac nocturn a Popasna, a l’est. Al nord-est, l’exèrcit rus continuava castigant Khàrkiv, i a Kíiv es continuava reagrupant per llançar l’assalt final.

Segon alcalde segrestat

A banda dels combats, les autoritats ucraïneses van denunciar el segrest de l’alcalde de Dniprorudni, Iegveni Mativ, que s’afegeix al de Melitópol, Ivan Fédorov, al lloc del qual Rússia ha posat Galina Daniltxenko.

Mort d’un periodista

En la jornada d’ahir, el periodista nord-americà Brent Renaud, de 50 anys, que hauria treballat per a The New York Times, va ser mort per les forces russes a Irpín. La UE avui preveu aprovar noves sancions a Rússia i també està previst que continuïn, en format de videoconferència, les negociacions entre russos i ucraïnesos. Ahir, els delegats russos i ucraïnesos es van mostrar positius. El negociador ucraïnès Mikhaïlo Podoliak va dir que les converses s’havien tornat més constructives, mentre que el rus Leonid Slutski va assenyalar que hi havia hagut un progrés significatiu i que esperaven arribar aviat a una “posició conjunta”.

LA XIFRA

12.729
ucraïnesos
van poder ser evacuats dissabte pels corredors humanitaris, va informar ahir el president Zelenski.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES