Política

Borrell acusa Rússia de destruir Ucraïna com ha fet amb Síria o Txetxènia

L’alt representant de la UE per a la Política Exterior aposta per continuar pressionant el Kremlin amb diplomàcia i sancions

Subratlla que els 27 “estem més units que mai” i al “costat dels socis transatlàntics”

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha alertat aquest dijous que Rússia “fa la seva guerra” a Ucraïna de la mateixa manera que la va fer a Síria o Txetxènia: “bombardejant” i “destruint”.

“Rússia està fent la seva guerra de la manera com la fa, com a Síria, com a Txetxènia, bombardejant i destruint un país”, ha indicat Borrell a la seva arribada a la cimera informal dels líders dels vint-i-set a Versalles (França), en al·lusió als setges duts a terme per l’Exèrcit rus a la capital txetxena, Grozni, o la ciutat siriana d’Alep.

Borrell ha denunciat que Moscou “du a terme una guerra agressiva contra Ucraïna sense cap mena de motiu”. “Tothom pot veure a les pantalles de televisió què està passant. Rússia bombardeja indiscriminadament les ciutats ucraïneses. Hi ha centenars de víctimes, civils, dos milions de refugiats. És la nostra culpa, dos milions de refugiats? No!”, va remarcat el cap de la diplomàcia comunitària.

El polític espanyol ha afirmat que els caps d’Estat i de govern de la UE han de treballar a el seu cimera d’avui i demà “en dues direccions”.

En primer lloc, sobre la manera “com continuar pressionant Rússia per aturar aquesta guerra boja, perquè deixi de matar a civils; amb acció diplomàtica però també amb sancions”.

I, en segon lloc, per “incrementar la resiliència de la UE”, en concret en el que concerneix la seva dependència “energètica i les capacitats militars”. També per tenir “una base econòmica més forta per afrontar els reptes” que suposa el comportament de Rússia.

A més, ha avisat que no cal buscar “divisió” entre els vint-i-set: “Estem més units que mai”, ha assegurat. “Mai he vist els Estats membres més units, i al costat dels socis transatlàntics”, ha proclamat.

Per Borrell, el president rus, Vladímir Putin, “creia que conqueriria Ucraïna” però “ha fracassat”. “Pensava que ens dividiria. Ha fracassat. Pensava que afebliria la relació transatlàntica. I ha fracassat. Ara, ha de parar”, ha reclamat.

El cap d’Exteriors i Defensa comunitari ha reiterat que la UE estaria “molt més segura” si utilitzés “menys gas” per tal de reduir així la seva dependència de les importacions russes d’aquest carburant. A més, ha incidit que és una cosa que el clima “necessita”. “Per una vegada, la política i el clima van de la mà”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona