Política

Berlín i Washington deixen a terra els MiG-29 polonesos

Ensorren la proposta de Varsòvia de lliurar avions a Ucraïna

“Cal reflexionar sobre què podem oferir”, diu Scholz

La proposta de Polònia de deixar els seus MiG-29 a Ucraïna, mitjançant la base dels EUA a Ramstein, en territori alemany, va quedar enterrada de manera fulminant pels aliats directament implicats en l’operació, Berlín i Washington. “Hem de reflexionar molt bé sobre què podem oferir. I en això, amb seguretat, no hi entren els avions de combat”, va dir el canceller alemany, Olaf Scholz, en presència del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, de visita a Berlín i camí cap a Polònia.

Hores abans, des de Washington ja s’havia descartat aquesta opció, proposada de manera unilateral per Varsòvia, que, a més d’arribar “de sorpresa” –és a dir, sense consultar els socis--, resultava “no operativa”. Polònia esperava ahir a la nit l’arribada de la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris. Era una visita orientada a palesar l’agraïment del gran soci transatlàntic i que aquests dies expressen sense embuts tots els aliats, de l’OTAN o de la Unió Europea (UE). També va insistir, un cop més, en el compromís amb el reforçament del flanc est i a evitar que la guerra d’Ucraïna s’estengui al territori de l’Aliança.

Polònia ja ha rebut 1,3 milions de refugiats –dels més de dos milions de desplaçats provocats pel conflicte des que va començar la invasió, el 24 de febrer–. Ha deixat enrere la mala fama com a país que es va tancar a la gran crisi migratòria del 2015-2019 i que tampoc no vol saber res dels que intenten arribar a Europa per la Mediterrània. Però això no li dona carta blanca per llançar propostes que abocarien l’OTAN a l’enfrontament directe amb Rússia. La idea havia partit del ministre d’Exteriors polonès, Zbigniew Rau. Proposava portar els seus MiG-29 a la base dels EUA a Ramstein, a Alemanya. A canvi rebrien uns F16 nord-americans. I els MiG passarien a Ucraïna. Els pilots ucraïnesos estan entrenats només per a aquests avions de fabricació russa i els únics socis de l’OTAN que en tenen, juntament amb Polònia, són Bulgària i Eslovàquia.

No està clar com s’havia de completar l’operació o en quin moment els pilots ucraïnesos entrarien en acció. Però òbviament el president rus ho aprofitaria per argumentar que l’OTAN s’havia convertit en part de la guerra, amb avions de combat aliats sortint d’una base americana i creuant l’espai aeri europeu, en defensa d’un país que no és membre ni de l’OTAN ni de la UE.

Ahir mateix, el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, intentava fer la farina plana i afirmava que qualsevol operació seria consensuada amb l’OTAN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries