Política

Condemnat a 720 euros de multa un tuitaire de Montbrió del Camp per insultar i instar a tallar el coll a Felip VI

L’Audiència Nacional sentencia Albert Baiges per injúries a la Corona com demanava la fiscalia

L’Audiència Nacional ha condemnat a una multa de 720 euros per un delicte contra la Corona a un veí de Montbrió del Camp (Baix Camp) jutjat la setmana passada per publicar un missatge a Twiter el 18 de març de 2020 en què insultava i cridava a tallar el coll al rei Felip VI.

La sentència, com demanava la fiscalia, considera provat que a les 21.05 hores del 18 de març de 2020, coincidint amb el discurs que va donar el Rei per televisió per la pandèmia de la Covid-19, Albert Baiges, que aleshores tenia 35 anys, va publicar en obert un missatge al seu perfil de Twiter en què deia: “En serio. Tallem-li el coll a aquest fill de puta, estem tardant. #coronaciao”. La sentència es pot recórrer davant la sala penal de l’Audiència Nacional,

El magistrat José Manuel Fernández Prieto deixa constància en la seva resolució d’altres comentaris abocats per l’acusat contra la Corona, però considera que només la ressenyada anteriorment “és clarament injuriosa, doncs per tal ha de tenir-se dir a una altra persona fill de puta”.

“Aquesta expressió injuriosa –-assenyala la decisió– quan és dirigida de forma clara i expressa contra el Rei, quan no es troba en l’exercici de les seves funcions i és propagada per escrit i amb publicitat a un nombre indeterminat de persones són constitutives de delicte”. Per al magistrat no té justificació, “ni en la crítica ni en la llibertat d’expressió, ja que per mostrar una convicció antimonàrquica no cal arribar a l’insult, ni acompanyar-lo amb una invitació pública a tallar el coll, expressió aquesta última que reflecteix el clar ànim d’injuriar que guiava el subjecte en anomenar fill de puta el monarca”.

La sentència recorda la reiterada doctrina del Tribunal Suprem en què l’exercici de la llibertat d’expressió (també el dret a la informació) no pot justificar sense més ni més l’ús d’expressions o apel·latius insultants, injuriosos o vexatoris que excedeixen el dret de crítica i són clarament atemptatoris per a l’honorabilitat d’aquell comportament o manifestacions del qual es critiquen, fins i tot si es tracta de persones amb rellevància pública, ja que la Constitució no reconeix el dret a l’insult. Afegeix que la resta de frases publicades per l’acusat a Twitter podran ser de millor o pitjor gust, però no contenen cap frase susceptible de ser qualificada d’injuriosa contra el Rei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona