Política

El Consell d’Europa insta Rússia a aturar la repressió “sense precedents” contra la llibertat d’expressió al país

La comissària pels Drets Humans, Dunja Mijatovic, denuncia que no es respecti el dret de protestar contra la guerra

La presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, avisa Putin que “la veritat no es reprimeix fàcilment”

La comissària pels Drets Humans del Consell d’Europa (CoE), Dunja Mijatovic, ha emès aquest dilluns un comunicat on insta Rússia a aturar la repressió “sense precedents” contra la llibertat d’expressió, de reunió i d’associació al país.

Mijatovic denuncia que no es respecti al dret “legítim” de protestar contra la invasió russa d’Ucraïna, i adverteix que la detenció d’activistes, periodistes i defensors dels drets humans per part dels cossos policials russos té un efecte “enorme i esgarrifós” sobre la situació dels drets civils al país. “Les autoritats russes tenen la clau per aturar el patiment de milions de persones que ha desencadenat el seu atac a Ucraïna”, ha expressat Mijatovic.

En el comunicat, la comissària pels Drets Humans del CoE ha advertit que des de l’inici de la invasió russa més de 13.000 persones, “entre elles nens i gent gran”, han estat arrestades per “l’exercici del seu dret legítim a protestar pacíficament” a desenes de ciutats russes.

La comissària ha subratllat la gravetat de les últimes lleis “draconianes” adoptades pel parlament rus, que criminalitzen la difusió d’”informació falsa” sobre els actes de l’exèrcit rus, i castiguen les manifestacions públiques amb sancions de fins a quinze anys de presó i fortes multes. “Algunes ONG com Memorial i Comitè d’Assistència Civil, el diari Pskovskaya Gubernia i una sèrie de defensors dels drets humans han estat objecte de batudes i escorcolls injustificats sense respecte a les garanties legals bàsiques”, ha denunciat Mijatovic.

En la mateixa línia, ha condemnat que “desenes de mitjans de comunicació hagin estat sotmesos a censura, bloquejats o obligats a eliminar qualsevol informació que no provingui de fonts oficials”.

La comissària ha advertit que Rússia ha d’actuar d’acord amb les obligacions dels drets humans i internacionals, “amb les quals també està vinculada”.

Per la seva banda, la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, ha instat aquest dilluns Rússia a alliberar els manifestants “injustament detinguts” en protestes contra la guerra d’Ucraïna.

En l’obertura del ple a Estrasburg, Metsola ha aplaudit la “immensa valentia” dels manifestants per “protestar públicament” i fer front a “informacions propagandístiques” del Kremlin i ha avisat el president rus, Vladímir Putin, que “la veritat no es reprimeix fàcilment”.

Segons organitzacions pels drets humans russes, els detinguts per protestar contra la invasió d’Ucraïna s’eleven fins a 13.000. En la seva intervenció, Metsola també ha criticat les lleis russes que amb fins a penes de presó “criminalitzen” tant la protesta com informar sobre la guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona