Política

La crònica

“Mai havia comprat la llet tan cara”

Li faltava llet a la nevera, així que ahir va anar al supermercat a comprar-ne. Va pagar 149 rubles, 1,35 euros. “Mai no havia comprat la llet tan cara. Habitualment em costava 99 rubles [0,9 euros] i he pensat que ja havia començat l’escalada de preus”, explicava ahir Clara Martínez, una jove de trenta anys de Guadalajara que estudia a la capital russa. Tot i que alguns preus han començat a pujar, la sensació ahir quan s’omplia el cistell d’anar a comprar a Rússia és que encara no es notaven amb duresa els efectes de les sancions.

Els russos, però, estan preocupats des d’abans de la guerra, perquè n’hi havia que vaticinaven un càstig econòmic encara que no hi hagués un conflicte bèl·lic. Ahir, però, tot i que hi havia força compradors als supermercats, no hi va haver caos per adquirir productes ni prestatgeries buides. La vida als carrers de Moscou transcorria amb calma i amb la quotidianitat de sempre. Això sí, en sucursals bancàries de la capital hi havia cues per adquirir diners en efectiu com a conseqüència de la perillosa baixada de valor del ruble.

Una de les oficines bancàries de Sberbank que hi ha en un barri universitari del sud-oest de la ciutat es va omplir d’estudiants estrangers que anaven a preguntar als treballadors del banc, un dels més importants del país, com ho han de fer per rebre transferències bancàries d’altres països. No hi ha opcions. Hi havia estudiants que no podien pagar amb la targeta del seu país i d’altres que no havien pogut rebre diner de l’estranger i estaven preocupats per si a partir d’ara no poden fer les compres habituals. L’ambaixada espanyola va suggerir a estudiants que s’hi van posar en contacte ahir que es proveïssin de diners perquè en els propers dies es preveu una forta escala de preus.

El ruble es va desplomar fins a arribar a mínims rècord respecte al dòlar i l’euro arran de les sancions imposades per la invasió d’Ucraïna. La moneda es va enfonsar un 30%, una situació que va forçar el Banc Central de Rússia a duplicar els tipus fins al 20%. A part, la Borsa de Moscou ahir no va obrir i queda prohibit vendre actius a l’estranger.

Tres dels oligarques més importants de Rússia, Mikhail Fridman, Oleg Tonkov i Oleg Deripaska, aquest darrer nascut a la ciutat ucraïnesa del Lviv, han demanat públicament que cessi l’activitat militar. Una petició que encara s’ha de veure si té ressò al Kremlin. Aquests empresaris, les grans fortunes del país, no reconeixen obertament que les sancions estiguin passant factura als seus negocis, però les accions punitives precisament perseguien castigar també els oligarques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia