Política

La Xina s’absté i deixa sola Rússia en el Consell de Seguretat de l’ONU

S’esperava que Pequín votés en contra de la moció liderada pels Estats Units

Occident veu l’abstenció del gegant asiàtic com una victòria per aïllar Moscou

La Xina va decidir abstenir-se en la votació del projecte de resolució del Consell de Seguretat de l’ONU contra “l’agressió” de Rússia a Ucraïna, en un moviment que els països occidentals van catalogar de victòria per mostrar l’aïllament internacional del Kremlin.

L’abstenció de la Xina va sorprendre perquè arriba poques setmanes després que Pequín i Moscou declaressin una associació estratègica “sense límits”, donant-se suport mútuament en els enfrontaments amb Ucraïna i Taiwan i amb la promesa de col·laborar més contra Occident.

A més a més, el govern xinès va evitar aquesta setmana definir l’atac a Ucraïna com una invasió i va intentar culpar els EUA i la Unió Europea del conflicte.

Tot i aquesta aliança, el ministre d’Afers Estrangers xinès, Wang Yi, va justificar el vot al consell de l’ONU assegurant que la Xina respecta la sobirania dels països, inclosa la d’Ucraïna.

Així, Wang va assenyalar que la situació actual a Ucraïna no és una qüestió que agrada a Pequín, i va apostar pel diàleg directe entre Rússia i la nació ucraïnesa com més aviat millor. “La Xina advoca fermament per respectar i salvaguardar la sobirania i la integritat territorial de tots els països, i això s’aplica igualment a la qüestió d’Ucraïna”, va dir Wang en un comunicat del Ministeri d’Afers Estrangers de la Xina.

Més enllà de la Xina, els Emirats Àrabs Units i l’Índia també es van abstenir del text redactat pels Estats Units i que exigia que Moscou retirés immediatament les seves forces, deixés d’atacar Ucraïna i revertís el reconeixement de dues àrees separatistes a l’est d’Ucraïna com a independents.

Vet esperat

La mesura va obtenir onze vots a favor, però va ser vetada per Rússia i no va ser aprovada per un consell que té quinze membres en total.

Després de l’esperada negativa de la comitiva russa, l’ambaixadora nord-americana davant les Nacions Unides, Linda Thomas-Greenfield, va assegurar que la resta de països estan units darrere d’Ucraïna i el seu poble, “malgrat que un membre permanent imprudent i irresponsable del Consell de Seguretat abusa del seu poder per atacar el seu veí i subvertir l’ONU i el sistema internacional”.

Per la seva banda, el representant rus a les Nacions Unides, Vassili Nebénzia, va mostrar agraïment als membres del Consell de Seguretat que no van donar suport a la declaració, que va qualificar d’“antirussa”.

Ara s’espera que la resolució sigui adoptada la pròxima setmana per l’Assemblea General de l’ONU, que compta amb 193 membres.

LA FRASE

11
vots
a favor, tres abstencions i un en contra va rebre la resolució, que va ser vetada per Rússia.
La Xina advoca per respectar i salvaguardar la sobirania i la integritat de tots els països
Wang Yi
ministre d’afers estrangers xinès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona