Política

Nova protesta a Barcelona contra la guerra i per demanar a Europa que intervingui

La concentració, convocada per la comunitat ucraïnesa, ha aplegat un miler de persones de diverses nacionalitats

Un miler de persones s’han manifestat aquest dissabte pel centre de Barcelona contra l’atac de Rússia a Ucraïna. La protesta ha estat convocada per la comunitat ucraïnesa, però a la concentració s’hi han aplegat persones de diverses nacionalitats, entre elles, russa. Els manifestants han demanat pau i han reclamat a Europa que es “desperti” i que “no es quedi de mans plegades davant el conflicte”. Els concentrats han corejat lemes “No a la Guerra”, “Putin treu les mans d’Ucraïna”, “Europa desperta” o ‘Avui Ucraïna, demà Europa!” . La protesta ha començat a plaça Catalunya a les 10 del matí amb poc més de 200 persones i ha acabat a quarts de tres de la tarda a plaça Sant Jaume amb un miler de concentrats davant el Palau de la Generalitat.

La protesta ha baixat en marxa lenta per la Rambla quan passaven pocs minuts de la una del migdia. Durant aquest trajecte s’hi ha sumat força gent. De fet, segons la Guàrdia Urbana, quan ha començat la secundaven unes 500 persones i en arribar a la plaça Sant Jaume ja rondaven el miler.

Entre altres coses, els manifestants han demanat sancions a Vladímir Putin, la retirada de les tropes russes d’Ucraïna i la intervenció de la comunitat internacional en el conflicte. Critiquen que ni Europa ni Espanya estan fent res per aturar l’atac i alerten que després d’Ucraïna, Putin podria plantejar-se fer accions a Europa.

També han reclamat a l’OTAN que tanqui l’espai aeri d’Ucraïna per impedir a Putin que ataqui amb míssils la població i han convidat a la gent que aquest matí passejava per la rambla a sumar-se a la protesta cridant: “No ens miris, uneix-te!”.

Entre els concentrats hi havia la ucraïnesa Olena Okhaimenko, que ha detallat que la seva família ha decidit no abandonar el país i que està “amagada sota terra per protegir-se”. Els seus pares viuen a 40 quilòmetres de la frontera i assegura que hi ha “soldats i tancs per tot arreu”. “No ens podíem creure que els russos ens poguessin atacar, però ho han fet”, ha assegurat tot afirmant que “Putin és boig, ningú sap què vol fer després a tot el món”.

També ho veu així la russa Olva Ivanova que ha explicat que ha decidit anar a la manifestació perquè si calla “participarà en aquest crim”. Ella ha contat que té molts amics a Ucraïna i que ha hagut de marxar del seu país perquè “no està d’acord amb res del que fa Putin”.

Entre els assistents també hi havia la Tatiana, una ucraïnesa establerta a Sant Vicenç de Morunys que ha participat en la protesta acompanyada de la seva filla i del seu marit, que portava una senyera al coll. Ella ha narrat que un germà seu i la seva mare van fugir de Kíev ahir al matí i que a la tarda va fer el mateix el seu altre germà. “Estan molt preocupats, és una angoixa constant, físicament estan bé, però psicològicament estan arruïnats”, ha relatat tot afegint que “no dormen”. “És un moment molt difícil per la gent gran, pels nens i pel país”, ha lamentat amb llàgrimes als ulls.

La voluntat dels concentrats era acampar a la plaça Sant Jaume uns dies, però a darrera hora s’han fet enrere. Ara estudien instal·lar les tendes de campanya a plaça Catalunya, on creuen que seran “més visibles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts