Política

Rússia ordena una ofensiva total “en totes direccions” a Ucraïna

Els combats s’intensifiquen al carrer de la capital ucraïnesa, que ha tornat a patir intensos bombardejos durant la nit. Un míssil rus ha impactat contra un edifici residencial

Rússia acusa Kíev de no voler negociar mentre Ucraïna assegura que el Kremlin menteix i defensa un diàleg sense ultimàtums

El ministeri de Defensa de Rússia ha ordenat aquest dissabte a la tarda a l’exèrcit iniciar una ofensiva “en totes direccions” després d’acusar Kíev de negar-se a seure a la taula de negociacions amb el Kremlin.

Segons informen diversos periodistes des de Kíev i testimonis a les xarxes socials, les sirenes han començat a sonar a primera hora de la nit i s’han sentint més que cap altre dia explosions i intercanvi d’artilleria.

Els enfrontaments amb les tropes russes s’han intensificat aquest dissabte als carrers de Kíev, després d’una intensa nit d’explosions i atacs amb foc de metralladores i míssils , tot i que segon el ministeri de Defensa ucraïnès assegura han aconseguit frenar l’avenç rus al centre de la capital i a d’altres punts del país.

Aquest dissabte a la nit, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen, ha anunciat que proposarà d’acord amb els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit l’expulsió d’”un cert nombre” de bancs russos del sistema SWIFT, que permet les transaccions internacionals entre entitats bancàries. Es volen paralitzaran els actius del Banc de Rússia a l’exterior i prohibir que els oligarques russos puguin accedir als seus actius.

Segons el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, al país hi ha més de 100.000 soldats russos i en aquesta jornada de dissabte les tropes ucraïneses han aconseguit frenar el seu avenç, sobretot l’arribada al centre de Kíev. “A la nostra terra hi ha més de cent mil invasors que disparen vilment contra els edificis d’habitatges”, ha assegurat el president Zelenski. El primer ministre, Denys Shmyhal, ha reiterat que les tropes ucraïneses han resistit i ha tornat a demanar l’ajuda internacional per fer front al a invasió. De fet, asseguren haver-ne matat un miler i haver-ne capturat uns 300.

A primera hora d’aquest matí s’ha produït l’impacte d’un míssil contra un edifici residencial de la capital ucraïnesa amb nombrosos danys i ferits. Els tancs russos són presents en diversos districtes de la capital. Els atacs de les últimes hores han provocat la mort de 198 civils, entre els quals tres infants, segons ha informat el ministre de Salut ucraïnès, que també ha explicat que la guerra ha causat 1.115 ferits, entre els quals 33 infants.

Rússia ordena una ofensiva total

El ministeri de Defensa de Rússia ha ordenat aquest dissabte a la tarda a l’exèrcit iniciar una ofensiva en totes les direccions després d’acusar Kíev de negar-se a seure a la taula de negociacions amb el Kremlin. “Després que la part ucraïnesa rebutgés el procés de converses, avui s’ha donat a totes les unitats l’ordre d’iniciar una ofensiva en totes les direccions en correspondència amb el pla de l’operació”, ha declarat el portaveu del ministeri de Defensa de Rússia, Igor Konaixénkov. El portaveu ha destacat l’avenç de les tropes a le’st d’Ucraïna de les milícies separatistes de Donetsk i Lugansk, que segons ha explicat han pres nous pobles amb l’ajuda de l’exèrcit rus en direcció a Rubézhnoye.

Ucraïna nega Rússia. Assegura que no s’oposa a negociar però vol un diàleg sense ultimàtums

Ucraïna ha acusat aquesta tarda Rússia de voler portar unes eventuals negociacions per aturar la guerra a un “carreró sense sortida abans que comencin”, en afirmar falsament que Kíev es nega a seure a la taula per dialogar i posar condicions a les converses. “Els seus comentaris que suposadament ens neguem a negociar només són part de les seves tàctiques. Estan intentant portar les negociacions a un atzucac fins i tot abans que comencin”, ha afirmat l’assessor del cap de l’Oficina de la Presidència ucraïnesa, Mykhailo Podoliak . Segons ha dit, ha quedat clar que Rússia menteix perquè “el món sencer ha vist la realitat aquesta nit i aquest matí. La lluita ferotge, a màxima intensitat. Precisament perquè el president Zelenski no accepta categòricament cap condició i ultimàtum inacceptables per a Ucraïna. Només negociacions en tota regla”, ha remarcat.

Fonts de la intel·ligència del Regne Unit atribueixen l’aturada de l’avenç rus a Ucraïna a “problemes logístics” i a la “forta resistència” que s’estan trobant al territori.

Rússia diu que va aturar l’ofensiva però l’ha reprès per la negativa a negociar

El president de Rússia, Vladímir Putin, va ordenar aquest divendres a la nit detenir l’ofensiva de l’exèrcit rus a Ucraïna a l’espera de la resposta de Kíev sobre un procés de negociació per detenir la guerra, però va ordenar que es reprengués l’atac després que el govern ucraïnès es negués al diàleg, segons ha informat el Kremlin: “Ahir, degut a l’espera de les converses amb el dirigent ucraïnès, el comandant en cap i president de Rússia va ordenar detenir l’avançament del gruix de tropes russes”, ha afirmat aquest dissabte el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov.

Resistència d’Ucraïna

Aquest dissabte al migdia, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat en un missatge a través de Facebook que les seves tropes mantenen el control de Kíev i de punts clau pròxims a la ciutat. El president ha assegurat que donaran armes a aquelles persones que “vulguin venir a ajudar-nos”.

Unes hores abans, en un missatge gravat amb l’Òpera de Kíev al fons, Zelenski , ha assegurat que l’exèrcit no deposarà les armes: “Hi ha molta informació falsa a les xarxes que diu que demano al nostre exèrcit que es rendeixi. Estic aquí, no deposarem les armes. Defensarem el nostre Estat”. En un vídeo difós per les xarxes, Zelenski assegura també que Ucraïna “ha resistit i contrarestat amb èxit els atacs de l’enemic”.

Repartiment d’armes

El ministeri de l’Interior ha recomanat als ciutadans de Kíev que no sortint al carrer ni s’acostin a finestres i balcons. Interior també ha agilitzat la distribució d’armes entre la població. S’han retirat més de 25.000 unitats, a més de milers de bales, llançagranades i granades.

Arreu del país

A banda de la capital d’Ucraïna, els carros de combat russos continuen desplegant-se amb celeritat per nombroses ciutats del nord, oest i sud del país. La guerra ja està provocant un enorme èxode de refugiats cap a Polònia, Moldàvia, Romania, Eslovàquia i Hongria. Es calcula que, en poc més de 24 hores, més de 100.000 persones han travessat les fronteres, però l’ONU calcula que la xifra podria arribar als cinc milions de refugiats ucraïnesos.

“Un nou dia en el front diplomàtic ha començat amb una conversa amb Emmanuel Macron. Armes i equipament dels nostres socis estan de camí a Ucraïna. La coalició contra la guerra està funcionant”, ha continuat Zelenski en un missatge a Twitter d’aquest dissabte al matí. “És un moment crucial per tancar la llarga discussió d’una vegada per totes i decidir sobre la integració d’Ucraïna a la UE. Discutit amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, més assistència eficaç i la lluita heroica dels ucraïnesos pel seu futur lliure”, ha reblat el president d’Ucraïna en aquest doble missatge. “Kiev, la nostra ciutat esplèndida i pacífica, ha sobreviscut a una altra nit sota els atacs amb míssils de les forces terrestres russes”, ha assenyalat el ministre de Relacions Exteriors d’Ucraïna, Dmytro Kuleba . “Un d’aquests míssils ha colpejat un edifici residencial d’apartaments. Exigeixo al món: aïllar completament Rússia, expulsar els seus ambaixadors, embargar el petroli i arruïnar la seva economia. Aturin els criminals de guerra russos!!!”, ha enumerat Kuleba.

Tancament espai aeri

Diversos països europeus han anunciat el tancament de l’espai aeri a Rússia, entre els quals hi ha Eslovènia, Bulgària, Polònia, Txèquia, Estònia, Lituània, Letònia i Romania. La resposta de Rússia no s’ha fet esperar. El Kremlin ha anunciat la mateixa mesura cap a aerolínies d’aquests països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona