Política

Brussel·les diu que la guerra a Ucraïna afectarà de forma “irregular” l’economia de la UE sense aturar el seu creixement

La UE estudia les repercussions internes d’excloure Rússia de Swift per les reticències “d’alguns països”

La Comissió Europea admet que la guerra a Ucraïna impactarà l’economia europea, però de manera “irregular” en funció dels sectors i dels països, segons una anàlisi preliminar.

“El creixement econòmic continuarà, encara que el conflicte afecti”, ha dit aquest divendres el vicepresident de la CE responsable d’Economia, Valdis Dombrovskis.

Pel que fa a les noves sancions que prepara la UE, tant la CE com el Banc Central Europeu estan estudiant ja les repercussions internes d’excloure Rússia del sistema de transferències bancàries Swift per les reticències “d’alguns països”, segons ha explicat el ministre d’Economia i Finances francès, Bruno Le Maire.

Le Maire ha avançat que “en les pròximes hores” avaluaran l’impacte per a la UE d’utilitzar aquesta “arma nuclear financera”. “Ho hem de pensar bé, però totes les opcions continuen sobre la taula”, ha avisat.

Per la seva banda, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha assegurat que reexaminaran les “perspectives econòmiques” arran de la guerra a Ucraïna. “És prematur avaluar l’impacte perquè la situació està evolucionant”, ha dit Largarde. Tot i això, creu que es pot veure afectat per la situació en el sector energètic, l’augment de preus i la “incertesa” econòmica pel conflicte. En canvi, no creu que l’economia pateixi pel comerç amb Rússia.

El BCE promet garantir “unes condicions de liquiditat fluides” i “l’estabilitat de preus i l’estabilitat financera a la zona de l’euro”.

Dependència del gas

Dombrovskis ha insistit que la UE podrà sobreviure si Rússia talla l’aixeta del gas, tot i que ha reconegut que hi hauria “alguns problemes”. Per ara, el BCE ja avisa que l’augment dels preus del gas des de dijous provocarà més inflació, però Lagarde creu que serà “a curt termini”. “El gas costa sis vegades més que fa un any”, ha remarcat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona