Política

La UE vol afeblir el Kremlin amb atacs a l’economia russa

El president rus posa a prova la unitat del club europeu

L’arribada de refugiats ucraïnesos preocupa l’est

La invasió russa d’Ucraïna posa a prova la capacitat de la Unió Europea (UE) per plantar cara al temut Vladímir Putin. “Esperem el millor i ens preparem per al pitjor”, repetien constantment a Brussel·les els últims dos mesos com si fos el conte del llop. Ahir va arribar i a la capital europea semblava que no s’ho creia.

“Són les hores més dures per a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial”, va lamentar l’alt representant de la UE, Josep Borrell, en una primera compareixença al matí amb la cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, qui va avisar Putin: pagarà car l’atreviment.

Els caps d’estat i de govern de la UE es van reunir ahir d’urgència al vespre a Brussel·les per donar el vistiplau a un nou paquet de sancions que busquen “debilitar” l’economia russa. Després d’aprovar dimecres un primer tram de sancions pel reconeixement rus de Donetsk i Lugansk, els 27 van augmentar les represàlies en coordinació amb els EUA i el Regne Unit. Els europeus enllesteixen unes sancions molt similars a les seves. Afectaran el sector financer, l’energètic i el del transport. També s’espera que limitin l’exportació de productes d’alta tecnologia i es restringeixin visats. A més, engreixaran la llista negra amb més oligarques, bancs i entitats vinculades al Kremlin.

En la cimera, els líders van donar el seu vistiplau polític i van passar el paquet als buròcrates que remataran el text amb els detalls. Avui s’hauria d’aprovar formalment en una reunió de ministres d’Exteriors, en què es podria afinar una mica més en funció dels esdeveniments a Ucraïna. Tanmateix, entre una part dels dirigents europeus, sobretot els de l’est, es notava una voluntat d’anar més enllà. “Si no responem a això, a què respondrem?”, es preguntava el primer ministre de Letònia, Arturs Krisjanis. Per ara, expulsar Rússia del sistema de transferències bancàries SWIFT queda exclòs.

A l’hora de tancar aquesta edició els líders continuaven parlant sobre els escenaris que s’obren amb la guerra començada. “Tothom està molt afectat pel que passa”, comentaven ahir fonts diplomàtiques. Els països de l’est van expressar les seves preocupacions, com per exemple per una possible arribada de refugiats ucraïnesos.

Brussel·les promet “suport” i “assistència urgent” al president ucraïnès, Zelenski, que ahir va intervenir en la cimera per videoconferència. Malgrat tots els mesos de preparatius, la UE encara discuteix l’estratègia a seguir a partir d’ara. “Hem d’actuar per evitar que hi hagi més agressions”, opina Mateusz Morawiecki, el primer ministre de Polònia, un dels països que se sent més amenaçat.

LES FRASES

Les sancions suprimiran el creixement econòmic de Rússia
Ursula von der Leyen
CAP DE LA COMISSIÓ EUROPEA
Són les hores més dures per a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial
Josep Borrell
ALT REPRESENTANT DE LA UE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona