Política

El govern ofereix la seva infraestructura per acollir refugiats del conflicte a Ucraïna

Aragonès condemna “rotundament” l’“atac injustificat” per part de Rússia

El president de la Generalitat trasllada el seu suport a la comunitat ucraïnesa a Catalunya

La Generalitat ha ofert al govern espanyol i a la comunitat internacional la seva col·laboració per acollir les persones que fugin del conflicte a Ucraïna.

El president del govern, Pere Aragonès, ho ha anunciat aquest dijous a la tarda en una compareixença al Palau de la Generalitat per informar de la posició i les actuacions de l’executiu català davant la invasió Russa a Ucraïna.

“Des de Catalunya volem mostrar tota la nostra solidaritat i capacitat d’acollida en cas que sigui necessari. És per això que hem activat els mecanismes per contribuir a la protecció internacional i facilitar l’acollida de les persones que fugin d’aquest conflicte”, ha assegurat.

Aragonès ha explicat que la Generalitat ha posat a disposició del consolat ucraïnès les infraestructures d’allotjament de la Generalitat per als ciutadans ucraïnesos que estaven de pas a Catalunya i havien de tornar al seu país en els propers dies.

A més, ha parlat amb el president de l govern espanyol, Pedro Sánchez, per oferir-li la seva col·laboració per acollir les persones que fugen del conflicte. Aragonès ha apuntat que la gestió dels refugiats és competència dels Estats, però que en tot cas ofereix “la nostra infraestructura” i l’“experiència” de Catalunya en aquest àmbit.

El govern també està en contacte amb el ministeri espanyol d’Exteriors per col·laborar en l’evacuació de ciutadans catalans a Ucraïna quan sigui necessària i vetllar perquè estiguin segurs i bé de salut.


Condemna de l’atac
El president català ha “condemnat rotundament” i ha expressat el “rebuig” del govern a la  “invasió d’Ucraïna que ha iniciat la Federació Russa”. “És un atac del tot injustificat, que viola el dret internacional, menysté els organismes multilaterals i que sense cap mena de dubte tindrà conseqüències sobre Europa i també a Catalunya”, ha lamentat.

En aquest sentit, el govern se suma a la crida de la Unió Europea (UE) i la comunitat internacional “per l’aturada immediata hostilitats i les actuacions de l’exèrcit rus a Ucraïna”, així com per instar al “retorn a les vies diplomàtiques per la resolució d’aquest conflicte”.

Aragonès ha recordat que “la guerra mai resol res, sempre agreuja els conflictes, i sembre té uns costos molt elevats en vides humanes innocents del tot injustificables”. Ha recordat que “Catalunya s’ha posicionat sempre a favor de la pau i de la resolució dels conflictes a través de vies pacífiques i democràtiques” i “avui torna a ser necessari refermar el compromís amb la pau i la seguretat, i també amb la independència d’Ucraïna”.

El republicà ha alertat que la invasió russa a Ucraïna tindrà “efectes” des del punt de vista econòmic per al conjunt d’Europa “i evidentment també a Catalunya, amb una afectació especialment preocupant sobre el cost de l’energia i de determinades matèries primeres”. “També tindrà un cost per a aquelles les empreses que treballen amb aquest país”, ha afegit.

És per això que el govern ha creat “un grup de seguiment intern del conflicte” format pels departaments que tenen competències vinculades directament amb els sectors afectats o a les actuacions necessàries que s’hauran de prendre en els propers dies o setmanes “per minimitzar els efectes negatius d’aquesta situació sobre la societat catalana” i “contribuir a la minimització dels efectes a nivell global”, de manera coordinada amb Europa i la comunitat internacional. Aquest grup es reunirà demà mateix per analitzar situació i abordar els escenaris que afecten especialment Catalunya i la seva societat, en la que viuen 22.000 ciutadans d’origen ucraïnès.

Aragonès ha volgut enviar un “missatge de suport i solidaritat” a la comunitat ucraïnesa que viu a cat: “Estem al vostre costat de forma incondicional”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona