Política

El Parlament condemna les “accions bèl·liques desfermades” de Rússia sobre Ucraïna i demana el retorn a la diplomàcia

La Junta de Portaveus aprova una declaració amb el suport de tots els grups menys Vox i la CUP

La Junta de Portaveus del Parlament ha aprovat una declaració de solidaritat amb les víctimes del conflicte entre Rússia i Ucraïna i “lamentant i condemnant” els atacs de la federació que lidera Vladímir Putin.

El text, al que no s’hi han sumat la CUP ni Vox, es qualifica l’episodi “d’acció bèl·lica desfermada”, i es posa de manifest que “aquesta agressió suposa una violació flagrant del dret internacional, té greus conseqüències a escala regional i global, i ha de comportar l’assumpció de responsabilitats per part dels seus promotors”. La declaració també dona suport a la “ràpida i unitària reacció de la UE, que faci sempre èmfasi en la diplomàcia i la negociació, la pau i la preeminència dels principis i valors democràtics”.

La declaració institucional de la Junta de Portaveus recorda igualment que el Parlament “s’ha posicionat de forma reiterada a favor de la resolució pacífica de conflictes” i diu que per això la cambra “reclama la fi de les hostilitats i el retorn a la via de la negociació i la diplomàcia”. “Per això, exhortem a les parts perquè retornin a allò que estableix als acords de Minsk, recordem a tots els estats l’obligació de complir amb les obligacions internacionals en matèria d’asil, expressem la solidaritat amb totes les víctimes d’aquest conflicte, i donem suport a les organitzacions que treballin per la defensa i protecció dels drets humans sobre el terreny”, conclou la declaració.

El text no ha pogut ser una declaració institucional del Parlament perquè des de la CUP i Vox no han volgut subscriure’l. Per la seva part, la formació d’ultradreta ha explicat en un comunicat que, per posicionament de partit, han decidit “no signar als parlaments català i basc cap declaració institucional al costat d’aquells partits que promouen obertament la violència i els atacs a la unitat nacional”. “Són precisament aquestes forces separatistes les que amenacen la unitat de les nacions, les que van estendre el terrorisme a Espanya i ara busquen trencar la seva unitat a través del colpisme”, asseguren.

Malgrat això, a la mateixa nota asseguren que Vox “manifesta la més rotunda condemna davant la violació de la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna per part de forces militars russes” i que “rebutja aquesta invasió militar i exigeix al president de la Federació de Rússia que detingui immediatament les operacions militars i es detingui el conflicte per a tornar a la via de la diplomàcia”.

Des de la CUP no han volgut explicar els motius de la seva negativa a avalar la declaració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid