Política

Biden imposa sancions a les empreses vinculades al gasoducte Nord Stream 2

La mesura afecta directament el gegant energètic rus Gazprom

El president nord-americà avisa que és només una peça del paquet “inicial” i avisa de més accions si Rússia manté l’escalada

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, ha anunciat aquest dimecres sancions contra les empreses que han participat en la construcció del gasoducte Nord Stream 2, en represàlia pel reconeixement de les repúbliques rebels de l’est d’Ucraïna per part de Rússia.

Biden ha informat en un comunicat que les sancions afecten la companyia encarregada de la construcció i operació del gasoducte, Nord Stream 2 AG, i que està registrada a Suïssa.

Aquesta empresa suïssa és propietat del gegant energètic rus Gazprom, per la qual cosa les sancions de Biden es dirigeixen directament contra aquesta entitat russa.

Washington s’ha oposat  durant anys a la construcció del gasoducte en considerar que augmenta la dependència europea del gas rus, però l’any passat Biden va permetre que es completés el gasoducte en aixecar les sancions que ha tornat a imposar aquest dimecres.

La decisió nord-americana arriba després que aquest dimarts el canceller alemany, Olaf Scholz, anunciés la suspensió del procés de certificació del gasoducte, la construcció del qual va acabar l’any passat, en resposta també al reconeixement rus de la independència de les autoproclamades repúbliques del Donbass ucraïnès.

En el seu comunicat, Biden agraeix la col·laboració d’Scholz, ja que el gasoducte era vital per a Alemanya.

El president nord-americà avisa que aquesta és només “una altra peça” en el paquet “inicial” de sancions que Washington prepara des de fa setmanes amb els seus aliats. “Com he deixat clar, no dubtarem a prendre més accions si Rússia continua amb la seva escalada”, ha avisat.

Finalment, ha criticat el seu homòleg rus, Vladímir Putin, i ha apuntat que les seves últimes decisions han donat al món “un incentiu aclaparador” per a deixar d’importar gas, petroli i altres formes d’energia provinents de Rússia, i que suposen bona part dels ingressos del Kremlin.

El Nord Stream 2, de 1.235 quilòmetres, va ser construït amb l’objectiu de transportar directament el gas rus a Alemanya sense passar per Ucraïna, amb la qual cosa aquest país perdia una important font d’ingressos, ja que cobrava a Rússia un cànon per deixar passar el gas pel seu territori.

Moscou va apostar per la construcció del Nord Stream 2 després de les conegudes com a “guerres del gas” de 2006 i 2009, en les quals els desacords entre Rússia i Ucraïna –llavors principal pas del gas rus– van provocar talls de subministrament i l’encariment dels preus de l’energia a Europa.

Biden ja va anunciar dimarts un primer tram de sancions contra Rússia, que tenen com a objectiu dues institucions financeres, el deute sobirà de Moscou i les elits russes i els seus familiars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
Unió Europea

Tot d'atenció a Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona