Política

Kíev mobilitza reservistes i decreta l’estat d’excepció

El govern ucraïnès demana als seus ciutadans que abandonin Rússia i el Parlament aprova que els civils puguin portar armes de foc

El secretari general de l’ONU critica els moviments de Moscou

Ucraïna viu, ara ja sense discussió, un clima prebèl·lic que ha dut el Consell de Seguretat Nacional i Defensa (CSND) a instaurar l’estat d’excepció a tot el país. Kíev considera una “agressió armada” el reconeixement per Rússia de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk i el govern ja ha començat a prendre mesures per fer front a totes les eventualitats d’una guerra com mobilitzar reservistes i demanar als seus ciutadans que viuen a Rússia que en marxin.

La decisió del CSND de declarar l’estat d’excepció ha de ser ratificada ara per la Rada Suprema o Parlament ucraïnès, segons va dir el secretari d’aquest Consell, Oleksiy Danílov. En principi –va explicar– la implantació de l’estat d’excepció, que es prolongarà durant trenta dies prorrogables, no alterarà gaire la vida dels ucraïnesos, tot i que va advertir que “en cas de necessitat, la llei marcial pot ser implantada de manera instantània”.

Les autoritats de Kíev van fer una crida als reservistes, que va començar ahir per als adults d’entre 16 i 60 anys, mentre continuen els entrenaments de les unitats de defensa territorial i de civils llestos per defensar el seu país de l’amenaça russa. La Rada Suprema, per la seva part, va adoptar en primera lectura un projecte de llei sobre el dret dels civils a portar armes de foc, mentre que la Policía Nacional d’Ucraïna va anunciar que enviarà forces addicionals a la zona del conflicte per garantir l’ordre públic.

El govern ucraïnès continua, a més, reclamant la màxima pressió dels països occidentals, que jan han començat a aprovar sancions contra Rússia. El ministre d’Afers Estrangers ucraïnès, Dmitro Kuleba, va demanar ahir a l’Assemblea General de l’ONU que les Nacions Unides i la comunitat internacional demostrin “amb accions concretes” el seu suport a Ucraïna per “apagar l’incendi que està a punt de declarar-se al centre d’Europa”.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, es va pronunciar dimarts sobre el conflicte per assenyalar que els efectius russos enviats a territori ucraïnès no són “en absolut” una missió de pau com addueix Rússia. “Quan les tropes d’un país entren en el territori d’un altre país sense el seu consentiment, no són forces de pau imparcials.” El ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va acusar ahir Guterres d’haver sucumbit a la pressió d’Occident en fer unes declaracions que “no es corresponen amb el seu estatus”.

Mentrestant, el president rus, Vladímir Putin, va amenaçar d’enviar tropes a les repúbliques acabades de reconèixer per Moscou. Segons el cap del Kremlin, “en aquest moment aquí [a la regió del Donbass] no hi ha tropes russes, però en cas d’una agressió d’Ucraïna això és possible”, ja que els acords firmats amb els líders prorussos els permeten demanar ajuda a Moscou. De fet, els màxims líders polítics de Donetsk i Lugansk, Denis Pushilin i Leonid Pasechnik, van demanar ahir a Putin que enviï ajuda per “repel·lir agressions” de l’exèrcit ucraïnès.

Informes de tropes russes a la zona

El primer ministre de Letònia, Krisjanis Karins, va assegurar ahir que el president rus, Vladímir Putin, ja ha desplegat tropes a la regió del Donbass, a l’est d’Ucraïna. “Segons la informació que tenim, Putin està traslladant forces i tancs addicionals als territoris ocupats del Donbass. Creuar el territori sobirà d’un país veí és una invasió”, va declarar Karins sense aportar proves a la CNN. El Pentàgon també es va mostrar convençut que Rússia ja ha començat la invasió. “No podem ser específics sobre el nombre i el tipus de formacions que hi tenen, però creiem que això ja està passant”, va explicar John Kirby, portaveu del departament de Defensa. La CNN va citar dues fonts coneixedores de les dades dels serveis secrets dels EUA que assenyalen que més soldats russos han creuat la frontera cap al Donbass. Putin, però, va dir ahir que en aquests moments no hi ha soldats del seu país en aquesta regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA