Política

La UE deixa Putin fora de les sancions a Rússia i se centra per ara en diputats de la Duma, bancs i mesures financeres

Borrell diu que els 27 han “calibrat la resposta” i avisa que queda “munició” per a més sancions

La Unió Europea (UE) sancionarà 351 diputats de la Duma i 27 persones i entitats com a represàlia pel reconeixement rus de les regions rebels de Donetsk i Lugansk.

Els ministres d’exteriors dels 27 estats membres de la UE han acordat aquest dimarts un paquet de sancions que pretén també reduir la “capacitat” de Rússia d’accedir als mercats de capitals i financer i dirigir-se a bancs que financen operacions a Ucraïna. Tanmateix, el president rus, Vladímir Putin, que va firmar l’ordre de reconeixement de Donetsk i Lugansk, ha quedat fora de la nova llista negra.

Després de la reunió extraordinària dels ministres dels 27, l’alt representant, Josep Borrell, ha justificat aquest primer paquet perquè els 27 han decidit “calibrar la resposta” per tenir “reserves per reaccionar” en cas de més atacs per part de Rússia. Amb tot, l’alt representat ha advertit que aquestes sancions ja faran “molt mal” a Rússia

Pel que fa als diputats, els 27 han inclòs en la llista negra els que van donar suport al reconeixement de les regions rebels de Donetsk i Lugansk. En el cas dels bancs, es tracta d’entitats financeres vinculades al Kremlin i que financen la capacitat militar russa.

Les sancions acordades pels 27 també volen limitar l’accés del Kremlin als mercats financers i de capitals i prohibir el comerç entre les dues regions rebels i la Unió Europea, tal com es va fer amb Crimea el 2014.

Durant l’anunci de les sancions, Borrell ha alertat que “la història no ha acabat” i que la UE està disposada a posar sobre la taula més mesures. “Mantenim munició a la caixa per continuar castigant el comportament de Rússia”, ha subratllat.

Fre al Nord Stream II

A part de les sancions conjuntes de la UE, Alemanya ha aturat el procés de certificació del gasoducte amb Rússia Nord Stream II arran de l’escalada en el conflicte a Ucraïna. El canceller alemany, Olaf Scholz, ha anunciat aquest dimarts al matí que paralitzava la comissió del Nord Stream II, un gasoducte que connecta directament Alemanya i Rússia i que està pendent de l’aval dels reguladors per poder operar. Amb aquest moviment Berlín avisa Moscou que les seves accions tindran “conseqüències”.

Altres sancions

Les sancions de la UE arriben poc després de les anunciades pels Estats Units i el Regne Unit. El mateix dia que Putin va reconèixer els dos territoris al Donbass, el president dels EUA, Joe Biden, va prohibir noves inversions, el comerç i el finançament als súbdits nord-americans a les regions de Donetsk i Lugansk.

Per la seva banda, el primer ministre britànic, Boris Johnson ha anunciat aquest dimarts al migdia que sancionaria cinc bancs de Rússia i tres multimilionaris russos pel reconeixement de Donetsk i Lugansk. Els actius dels bancs Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank quedaran congelats i els empresaris russos Gennady Timchenko, Boris Rotenberg i Igor Rotenberg no podran entrar al país.

Londres és un centre financer important per als oligarques russos, que en els últims anys han ampliat les seves inversions al Regne Unit.

Von der Leyen celebra les sancions acordades pels 27 pel reconeixement “il·legal” de Donetsk i Lugansk

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha avisat al Kremlin aquest dimarts que li posarà “les coses tan difícils com pugui” després del reconeixement de les regions rebels de Donetsk i Lugansk.

En un comunicat després de l’acord dels 27 per al primer tram de sancions a Rússia, Von der Leyen ha titllat “d’inacceptable” i “d’il·legal” el reconeixement rus d’aquestes dues regions i ha dit que el bloc comunitari no pot “acceptar” que s’hi enviïn tropes perquè s’està “violant la integritat territorial i sobirania d’Ucraïna”.

A més, Von der Leyen ha acusat Rússia de “manufacturar” la crisi i de ser la “responsable de l’actual escalada”. “Ara acabarem ràpidament el paquet de sancions”, ha dit Von der Leyen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona