Política

Macron impulsa la via diplomàtica a Ucraïna amb Biden, Johnson i Scholz

L’Elisi creu que encara hi ha espai per a la negociació però admeten que la situació és molt volàtil

L’OTAN veu en la prolongació de la presència militar russa a Bielorússia un senyal que el Kremlin prepara la invasió d’Ucraïna

El president francès, Emmanuel Macron, ha impulsat aquest diumenge la recerca d’una solució diplomàtica a la tensió a la frontera ucraïnesa en converses telefòniques amb els caps de govern dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden; el Regne Unit, Boris Johnson, i Alemanya, Olaf Scholz.

Aquests intercanvis es produeixen després de les converses que Macron ha mantingut amb el president rus, Vladímir Putin, i l’ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un intent per rebaixar la tensió amb Rússia i aconseguir el restabliment de l’alto el foc a l’est d’Ucraïna, on l’Exèrcit ucraïnès s’enfronta a milícies prorusses de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk.

L’Elisi ha informat que Macron i Johnson “estan totalment d’acord a emprendre en els pròxims dies totes les accions pertinents que permetin mantenir oberta i fer prevaler la via de la diplomàcia”. De la resta de converses no n’han transcendir els detalls.

Per França, la prioritat és treballar sobre l’alto el foc i comprovar el seu compliment. Posteriorment, el país advoca per mantenir una discussió més àmplia sobre la seguretat col·lectiva i l’estabilitat a Europa.

Les autoritats franceses creuen que encara hi ha espai per a la negociació, tot i que admeten que la situació és molt volàtil. Segons fonts de l’Elisi, “cada dia que passa sense que hi hagi guerra és un dia guanyat per a la pau”.

En la seva conversa avui amb Putin, els dos presidents han coincidit en la necessitat de restablir l’alto el foc al Donbass. De la seva banda, Zelenski, amb qui va parlar dissabte, li ha confirmat la seva voluntat de no respondre a les “provocacions”.

Aquesta intensificació dels enfrontaments es produeix el mateix dia en què Rússia i Bielorússia han pres la decisió d’estendre el temps d’inspecció de les seves forces conjuntes més enllà d’aquest diumenge, quan estava previst que acabessin els exercicis militars Determinació Aliada 2022 a Bielorússia.

Segons les fonts de l’Elisi, Putin ha assegurat a Macron que retirarà les seves tropes d’aquesta zona quan acabin les maniobres, però el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha vist en la prolongació de la presència militar russa al país aliat com un senyal que el Kremlin està “preparant una invasió d’Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona