Política

Macron i Putin acorden “treballar intensament” per un alto el foc a l’est d’Ucraïna

Els presidents de França i Rússia aposten per esgotar la via diplomàtica

Putin insisteix a demanar que la OTAN i els EUA es “prenguin seriosament” les exigències de seguretat de Rússia

Els presidents de França, Emmanuel Macron, i de Rússia, Vladimir Putin, han mantingut aquest diumenge una conversa telefònica en un “últim intent” per evitar una guerra a Ucraïna.

En la xerrada –que s’ha allargat prop d’una hora i quaranta cinc minuts- Macron i Putin han acordat “treballar intensament” per aconseguir un alto el foc a la zona del Donbass, a l’est d’Ucraïna.

“Cal donar prioritat a una solució diplomàtica a la crisi actual i fer tot el possible per aconseguir-la. Per això, s’ha determinat que el Grup Trilateral de Contacte (Ucraïna, Rússia i OSCE) es reuneixi en les properes hores amb l’objectiu d’obtenir de totes les parts implicades un compromís d’alto el foc”, ha precisat l’Elisi en un comunicat.

En paral·lel, els mandataris han pactat que el ministre francès de Relacions Exteriors, Jean-Yves Le Drian, se citi els propers dies amb el seu homòleg rus, Serguéi Lavrov, per intentar acostar posicions.

“Aquesta feina diplomàtica ha de permetre avançar sobre la base de les últimes converses entre totes les parts interessades i aconseguir, si es donen les condicions, una reunió al més alt nivell per definir un nou ordre de pau i seguretat a Europa”, han dit des de la presidència francesa. “Per aconseguir-ho, Putin i Macron s’han compromès a realitzar totes les accions útils per evitar l’escalada, reduir els riscos i preservar la pau”, ha conclòs l’Elisi.


Rússia acusa Ucraïna de la situació al Donbass
El Kremlin també ha valorat en un comunicat la conversa telefònica entre el president rus i el seu homòleg francès. El text reconeix que s’ha produït un “profund intercanvi de punts de vista” sobre la situació a Ucraïna entre Putin i Macron.

El líder rus ha expressat al president francès la seva “gran preocupació” pel fort deteriorament de la situació al Donbass i ha assegurat que el motiu de l’escalada de la tensió a la zona “són les provocacions de les forces de seguretat d’Ucraïna”. No obstant això, Moscou considera convenient “intensificar la cerca de solucions per la via diplomàtica” a través de les cancelleries i els assessors polítics del líders europeus.

“Aquests contactes han de contribuir a ajudar a restaurar l’alto el foc i a garantir la resolució del conflicte a la zona del Donbass”, han afirmat fonts russes.

A més, Putin hauria demanat a Macron que la OTAN i els Estats Units es “prenguin seriosament” les exigències de seguretat de Rússia.

Tot plegat en el mateix dia que Rússia i Bielorússia han decidit prolongar els exercicis militars conjunts a la frontera nord amb Ucraïna. Inicialment, les maniobres militars havien de finalitzar aquest mateix diumenge, però ambdós països han acordat allargar-les “per les fortes tensions a Ucraïna”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona