Política

Putin exhibeix míssils i el Donbass es mobilitza

Ucraïna nega cap ofensiva a la regió, però els prorussos criden tots els homes a anar a guarnicions militars

França i Alemanya demanen als seus ciutadans que marxin “amb urgència” del país

El Kremlin va fer ahir una exhibició de múscul militar, enmig de la creixent tensió amb Occident per la crisi ucraïnesa. Tal com havia anunciat, Rússia va començar uns exercicis de míssils amb capacitat nuclear conjuntament amb Bielorússia. El Kremlin va negar divendres que les maniobres suposessin cap amenaça, ja que formen part d’un entrenament “força regular”. Ara bé, aquestes van ser presidides pel líder rus Vladímir Putin i pel seu homòleg bielorús, Aleksandr Lukaixenko, des d’un centre de comandament a Moscou. Els exercicis van incloure el llançament de míssils hipersònics d’última generació, i van ser llançats des de terra i des d’un submarí nuclear, prop de la frontera amb Ucraïna. En un comunicat, el Kremlin va assenyalar que “les tasques dels exercicis de les forces de dissuasió estratègica es van complir plenament i tots els míssils van assolir els objectius designats”. Els exercicis s’acabaran avui.

Sobre el terreny, la tensió a Ucraïna no para de créixer. Dos militars ucraïnesos van morir ahir per foc d’artilleria a l’est, una acció de la qual es responsabilitza uns obusos llançats des de territoris controlats per les milícies independentistes russes. Una delegació d’alts càrrecs del govern va anar al front amb la intenció d’aixecar la moral de les tropes i lliurar-los drons. Ucraïna va tornar a negar ahir cap ofensiva contra les milícies prorusses del Donbass, però els dirigents d’aquesta regió van fer una crida general a tots els homes majors d’edat i fins a 55 anys que “puguin portar una arma a acudir a defensar les seves famílies”, anant a les guarnicions militars per rebre ordres, va dir el líder separatista en una intervenció a la televisió.

Les violacions de l’alto el foc al llarg de la línia de contacte amb el Donbass, a l’est del país, són cada cop més nombroses. L’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) va anunciar que solament divendres se’n van registrar més de 800, el triple que en els trenta dies previs, en un informe dels seus observadors sobre el terreny. D’aquests actes violents, 654 van ser explosions registrades a les autoproclamades repúbliques prorusses de Lugansk i Donetsk. “La retòrica cada cop més hostil i incendiària que sentim últimament soscava els esforços per fomentar la pau i l’estabilitat, i augmenta els riscos d’una major confrontació. Ha de cessar”, va demanar la secretària general de l’organització.

Enmig d’aquest clima, el Kremlin va confirmar que avui Putin i el president francès i de torn de la UE, Emmanuel Macron, mantindran una conversa telefònica. Després que divendres el president Biden anunciés que l’atac contra la capital ucraïnesa tindria lloc “els pròxims dies”, Alemanya, França i Àustria van reiterar ahir la crida als seus ciutadans perquè abandonin Ucraïna “amb urgència”. L’OTAN va ressituar fora de Kíev el personal de la seva oficina, cap a una ciutat a l’oest del país, però assegura que es manté operativa a Ucraïna.

LA XIFRA

800
violacions de l’alto el foc,
més del triple de la mitjana dels 30 dies previs, hi va haver divendres al Donbass.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona