Política

Els rebels del Donbass anuncien una mobilització general

Dos militars ucraïnesos moren i quatre resulten ferits en la tercera jornada d’enfrontaments amb armament pesat

Zelenski demana “acció” als països occidentals

Els dirigents de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, a l’est d’Ucraïna, han anunciat aquest dissabte la mobilització de tots els homes majors d’edat, malgrat que Kíev ha negat   una ofensiva militar contra les milícies prorusses del Donbass.

El líder de la República Popular de Donetsk (RPD), Denis Pushilin, ha demanat aquest matí a tots els homes “que puguin portar una arma que acudeixin a defensar les seves famílies”.

Els dirigents de l’RPD s’han adreçat a empreses i fàbriques perquè tots els adults es presentin a les seves guarnicions militars per rebre ordres, cosa que ja han fet alguns milers de persones.

Els homes amb edats compreses entre els 18 i 55 anys tenen prohibit abandonar el territori de les repúbliques populars.

La mobilització es produeix l’endemà que els dos territoris rebels de l’est d’Ucraïna anunciessin l’evacuació massiva de la població civil cap a Rússia.

En paral·lel, una delegació d’alts càrrecs del govern i diputats oficialistes ucraïnesos s’ha desplaçat aquest dissabte al front per aixecar l’ànim de la tropa, a la qual han subministrat drons, però també han assegurat que Kíev no té plans per recuperar per la força els territoris de Donetsk i Lugansk.

Aquest dissabte hi ha hagut enfrontaments amb armament pesat per tercer dia consecutiu. Tots dos bàndols s’han acusat mútuament d’apuntar contra nuclis de població als dos costats de la línia de separació de forces i d’utilitzar armes prohibides pels Acords de Pau de Minsk.

Dos soldats ucraïnesos han mort per ferides de metralla després d’atacs rebels amb peces d’artilleria, morter i llançagranades i quatre més han resultat ferits de diversa gravetat, segons un comunicat de l’Exèrcit. A l’altre costat del front, un civil ha resultat ferit.

A més, el ministre d’Interior ucraïnès, Denis Monastirski, i un grup de periodistes estrangers han hagut de buscar refugi en ser objecte d’un atac quan inspeccionaven una zona propera al front.

El secretari del Consell de Defensa i Seguretat Nacional d’Ucraïna, Oleksii Danílov, que també s’ha desplaçat al Donbass, ha acusat el Kremlin de causar “pànic” entre la població de la regió amb les denúncies d’un imminent atac, que segons ell busca justificar una invasió russa.

Les autoritats de les repúbliques populars prorusses també han denunciat violacions de l’alto el foc per part de Kíev, com un bombardeig amb projectils de morter que ha afectat els suburbis de Donetsk i accions subversives contra la infraestructura civil.

La missió d’observació de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) ha constat que les violacions de l’alto el foc al llarg de la línia de contacte al Donbass han augmentat de manera massiva.

Només divendres es van registrar 800 violacions de l’alto el foc, més del triple de la mitjana de casos reportats els 30 dies previs. D’aquests actes violents, 654 van ser explosions. El mes passat la mitjana diària era de menys de 100.


Crida a l’“acció”
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha fet aquest dissabte una crida a l’“acció” als països occidentals davant d’una possible invasió russa. “Sóc el president d’un país rodejat per 150.000 soldats amb armament pesat”, ha alertat durant la seva intervenció a la Convenció de Seguretat de Munic (Alemanya).

Segons Zelensky, la solució al conflicte amb Rússia “requereix més que tuits, comunicats i mitjans de comunicació de masses” i per això ha reclamat “urgentment” que es desencalli la negociació amb Moscou sense descartar altres escenaris. “Això no va de guerra a Ucraïna; això va de guerra a Europa”, ha advertit.

En aquest sentit, ha demanat una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU amb la participació també d’Europa, Alemanya i Turquia per abordar l’actual crisi de seguretat al continent.

El dirigent ucraïnès ha advertit que Kíev es proposa denunciar el Memoràndum de Budapest, que el 1994 va concedir a Ucraïna garanties de seguretat a canvi de la renúncia al tercer arsenal nuclear més gran del món, heretat de l’antiga Unió Soviètica.

Zelensky ha criticat la política d’“apaivagament” envers els moviments del president rus, Vladímir Putin. Així, ha acusat la comunitat internacional de fer concessions a Rússia com l’annexió de Crimea o el seu suport als rebels de l’est d’Ucraïna. Zelenski ha advertit que el seu país no vol ser “una terra de ningú entre Rússia i Occident”. “Això no passarà mai”, ha reblat.

Sobre la situació dels territoris ocupats del Donbass i Crimea, Zelenski ha assegurat que “tornaran a Ucraïna però només a través d’un procés pacífic”.

“Ucraïna anhela la pau. Europa anhela la pau. Rússia diu que no vol atacar. Algú menteix”, ha apuntat Zelenski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia