Política

EUA reclama defensar “cada pam” de l’OTAN

Ucraïna se sent abandonada per Occident i busca la intervenció de l’ONU

La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, va comparèixer, ahir, en la Conferència de Seguretat de Munic (MSC) determinada a reclamar d’Europa allò que ni tan sols Alemanya, tan tímida davant Rússia, no pot negar-se a complir: fidelitat a l’OTAN i a l’article 5, que obliga tots els membres a defensar com a propi el territori d’un altre aliat. “No cedirem ni un pam de territori; defensarem les nostres fronteres”, va dir, des d’aquest fòrum informal, en què, per primer cop en dècades, no hi havia cap representant de Rússia. Si es produeix la invasió, hi haurà sancions “sense precedents” contra Moscou, segons Harris. I es reforçarà el flanc est de l’OTAN, hi va afegir.

Aquest reforçament ja s’ha començat a produir. Els Estats Units han enviat uns 8.000 soldats més a les seves bases a Polònia i Alemanya, mentre que altres aliats s’han compromès a augmentar els seus contingents als països bàltics. “Ens atindrem sense restriccions a l’article 5”, havia assegurat, poc abans, el canceller alemany, Olaf Scholz. Alemanya rebutja subministrar armes a Ucraïna, amb l’argument que no exporta armament a països en guerra, però recorda que és el primer contribuent a l’ajut europeu a Kiev, que ja rep armament d’altres països.

La segona jornada de sessions a Munic va ser una exhibició de força diplomàtica occidental. Hi eren el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, el canceller Scholz i la vicepresidenta dels EUA, disposada a insistir en les advertències del seu president, Joe Biden. Vladímir Putin està decidit a envair Ucraïna, probablement fins a Kiev, segons la Casa Blanca. Ucraïna no és membre de l’OTAN. La possibilitat que s’hi incorpori “no és en la nostra agenda”, va assegurar Scholz, com si volgués respondre, de paraula, al compromís que Putin reclama d’Occident.

Enmig de l’exhibició d’unitat, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va reclamar de nou, ara des de Munic, ajut a Occident. També va mostrar-se disposat a reunir-se amb Putin i, alhora, va demanar una reunió urgent del Consell de Seguretat de la ONU. Els ucraïnesos estan disposats a defensar-se “amb ajut o sense ajut dels aliats”, segons Zelenski. “Ucraïna és ignorada”, va denunciar, tot titllant de “còmplices” els qui, per arrogància o manca d’interès, no ajuden el país.

Zelenski va tenir una intervenció òbviament emocional, en contrast amb la fredor diplomàtica occidental, però sense perdre les formes. Al capdavall, a Munic no hi van els líders a pronunciar un discurs públic d’uns 30 minuts seguit d’un debat, sinó a trobar-se a porta tancada amb altres convidats. Com ara el primer ministre britànic, Boris Johnson, també present.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA