Política

Biden veu Rússia encara “amenaçadora” i no exclou una invasió d’Ucraïna

Avisa que els EUA han de “verificar” el suposat replegament de la frontera

Sosté que cal donar a la via diplomàtica “totes les oportunitats de triomfar”

Hores després que Putin anunciés una “retirada parcial” de les seves forces a la frontera amb Ucraïna, el president dels EUA, Joe Biden, va denunciar ahir que Rússia manté una posició “amenaçadora” contra el seu país veí i que encara és “clarament possible” que l’envaeixi.

En un discurs a la Casa Blanca, el líder demòcrata va afirmar que el seu govern “encara no ha verificat” el suposat replegament militar. “Els nostres analistes indiquen que [les forces russes] continuen en una posició totalment amenaçadora i el fet és que ara mateix Rússia té més de 150.000 soldats al voltant d’Ucraïna i Bielorússia”, va destacar el president.

Biden va dir que coincideix amb el govern rus que s’ha de donar a la diplomàcia “totes les oportunitats de triomfar”, i que hi ha “maneres reals de fer front a les preocupacions de seguretat” tant de Rússia com d’Ucraïna i d’Occident. “Mentre hi hagi esperança d’una solució diplomàtica que previngui l’ús de la força i eviti un patiment humà increïble, ho continuarem intentant”, va prometre.

Amb tot, hi va afegir, és “clarament possible” que Rússia envaeixi el país veí i va advertir que, si ho fes, desfermaria “una guerra elegida, una guerra sense causa ni raó”, que tindria costos humans “immensos” per a Ucraïna i greus conseqüències “estratègiques” per a Moscou.

El mandatari va reconèixer que un atac rus a Ucraïna tampoc seria “indolor” per als EUA perquè podria tenir “un impacte en els preus de l’energia” per als nord-americans, que ja són alts, raó per la qual la Casa Blanca mira d’“alleujar la pressió” en aquest mercat. “El poble estatunidenc entén que defensar la democràcia i la llibertat sempre té costos”, va indicar.

Biden va assegurar que, si cal, els EUA “defensaran cada centímetre del territori de l’OTAN amb la força completa del poder estatunidenc”, en cas que es produeixi un atac contra països que, contràriament a Ucraïna, sí que formen part de l’Aliança Atlàntica.

Va manifestar el desig que Moscou “triï la diplomàcia”, per “responsabilitat històrica” i per l’“estabilitat global”, tot advertint Rússia si opta per una invasió.

LA FRASE

[Un atac rus a Ucraïna] continua sent una forta possibilitat
Joe Biden
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona