Política

Putin assegura que Rússia no vol una guerra a Europa

El president rus lamenta que encara no ha rebut una resposta dels EUA i l’OTAN a les seves demandes però confia en el diàleg

La Duma insta a reconèixer les repúbliques de Donetsk i Lugansk

El president rus, Vladímir Putin, ha afirmat aquest dimarts que el seu país no vol una guerra a Europa.

“Si volem una guerra [a Europa]? És clar que no”, ha respost Putin en relació a la tensió que es viu a la frontera entre Rússia i Ucraïna durant una roda de premsa conjunta a Moscou amb el canceller alemany, Olaf Scholz.

Putin ha afegit que és precisament per això que el Kremlin va presentar propostes sobre unes negociacions sobre la seguretat a Europa, el resultat de les quals hauria de ser –segons Putin- un acord que respongui als interessos de totes les parts.

En aquest sentit, ha comentat que Rússia encara no ha rebut una resposta constructiva a les demandes de seguretat que van plantejar als Estats d’Units d’Amèrica (EUA) i l’OTAN, però confia en continuar el diàleg.

El dirigent rus ha insistit que les futures negociacions han de tenir en compte les principals preocupacions russes en matèria de seguretat, que inclouen la no ampliació de l’OTAN cap a l’est i el rebuig al desplegament de sistemes d’atac a prop de les fronteres russes.

Preguntat per si Rússia continuarà retirant tropes situades a prop de la frontera amb Ucraïna, Putin ha apuntat que això dependrà de la situació. “Com actuarà Rússia? Segons el pla. I de què es compon aquest? De la situació real al terreny”, ha dit. El president rus ha afegit que per ara no pot preveure com es desenvoluparà la situació perquè això “no depèn només de nosaltres”.

Sobre la petició dels diputats russos del reconeixement de les repúbliques prorusses de l’est d’Ucraïna, ha afirmat que el Kremlin partirà de moment del potencial dels acords de Minsk per a la resolució del conflicte al Donbass. I és que poques hores abans de la roda de premsa al Kremlin, la cambra baixa russa, la Duma, ha aprovat avui instar el president rus a reconèixer la independència de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, a l’est d’Ucraïna. La resolució, presentada pel grup comunista, ha rebut el suport de 351 dels 450 parlamentaris.

El govern ucraïnès ha advertit avui que el possible reconeixement per part de Rússia de les repúbliques rebels de l’est d’Ucraïna significarien la sortida de Rússia del procés de Minsk. De la seva banda,  Scholz ha advertit que aquesta mesura seria una “catàstrofe política”.

No obstant això, el canceller alemany ha assegurat que “els esforços diplomàtiques estan lluny d’haver-se exhaurit” i ha celebrat que Rússia hagi retirat algunes tropes de la frontera amb Ucraïna.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona