Política

Crides a deixar Ucraïna per por d’una invasió imminent

Diversos països demanen als seus ciutadans que abandonin el país davant l’atac d’aquí a pocs dies que preveuen els EUA

La UE insta el seu personal no essencial a tornar i es prepara per a una eventual crisi energètica

Diversos països occidentals han demanat als seus ciutadans residents a Ucraïna que abandonin el país, ja que no els poden garantir la seguretat davant una invasió de Rússia, que la Casa Blanca creu que es pot produir d’aquí a pocs dies, abans que s’acabin els Jocs Olímpics d’hivern de Pequín, que s’han de clausurar el 20 de febrer.

Els Estats Units van instar ahir els seus ciutadans a sortir d’Ucraïna en les pròximes 24 o 48 hores davant el risc “imminent” d’una possible invasió russa, que, segons el seu parer, podria començar amb “bombardejos aeris i atacs amb míssils”. L’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, va dir que hi ha “una possibilitat clara” que Rússia llanci un atac a Ucraïna, que podria arribar abans que concloguin els Jocs Olímpics d’hivern a Pequín el 20 de febrer.

“Qualsevol nord-americà a Ucraïna hauria d’anar-se’n com més aviat millor, i en qualsevol cas en les pròximes 24 a 48 hores”, va afirmar l’assessor del president dels Estats Units, Joe Biden. “No hi ha cap perspectiva d’una evacuació militar dels Estats Units en cas d’una invasió russa”, hi va afegir.

Sullivan va reconèixer que els Estats Units encara no tenen clar que el president rus, Vladímir Putin, hagi pres una decisió definitiva d’envair Ucraïna, però va dir que té a punt els recursos necessaris per fer-ho i que el risc és “prou alt i imminent” com per alarmar-se.

Biden, que avui té previst parlar amb Putin, va mantenir una reunió telemàtica ahir amb diversos líders europeus per compartir les últimes informacions dels serveis secrets nord-americans i, segons Sullivan, tots van estar d’acord a respondre a una eventual invasió amb dures sancions econòmiques i comercials.

Alguns països, com ara el Regne Unit, Noruega, Dinamarca, els Països Baixos, el Japó, Corea del Sud i Letònia, han demanat als seus ciutadans a Ucraïna que abandonin el país tan aviat com puguin. Tots els britànics han de “marxar [d’Ucraïna] ara, quan encara tenen tots els mitjans comercials per fer-ho”, va avisar el Ministeri d’Exteriors del Regne Unit.

La Unió Europea no va demanar directament l’evacuació dels seus ciutadans, fidel a la seva línia de no causar alarma, però sí que va convidar el seu personal no essencial a abandonar el país. Els Vint-i-set els donen l’oportunitat de continuar fent la seva feina teletreballant.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va recordar ahir que la UE té “totes les opcions sobre la taula” en cas d’atac rus a Ucraïna i va anunciar que les sancions implicarien sobretot els sectors financer i energètics russos, a més de les exportacions de productes d’alta tecnologia”. Paral·lelament, la CE treballa per preparar la UE davant una possible crisi energètica posant-se en contacte amb els seus socis per garantir subministraments addicionals de gas natural o gas natural liquat en cas que s’interrompin els lliuraments de Rússia. Pel que fa al terreny militar, els Estats Units desplegaran uns 3.000 soldats addicionals a Polònia, que se sumaran als 1.700 que ja havien anunciat prèviament, segons va confirmar un alt responsable del Departament de Defensa.

LA DATA

20.02.22
és el dia
que s’acaben els Jocs Olímpics d’hivern de Pequín. Els EUA temen que Rússia llanci l’atac abans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera