Política

El PSOE dona la reforma laboral per aprovada amb Cs i sense ERC i obre ferides

Confia en la via antinatural de rebre el sí d’Arrimadas, el PDeCAT, Més País i els minoritaris demà al Congrés

Díaz desitja tenir almenys l’abstenció de Rufián

El parlamentarisme està ple d’ensurts que obliguen a contenir la respiració en votacions que van d’un vot (així va succeir al Congrés amb la investidura de Pedro Sánchez), però el PSOE dona per aprovada demà al Congrés una llei que és el segon gran examen de la legislatura: la reforma laboral que ha de posar fi a la normativa de Mariano Rajoy del 2012 i que és l’estendard progressista de la vicepresidenta i candidata de Podem el 2023, Yolanda Díaz. El problema és la companyia: la majoria no ve dels socis d’investidura com ara ERC, sinó de la suma antinatural de Ciutadans, el PDeCAT (aquesta tarda una executiva extraordinària fixarà el vot però el PSOE el dona per fet), Més País, Compromís, Teruel Existe, el Partit Regionalista de Cantàbria, Nova Canàries i Coalició Canària. “Els que votin no a aquesta reforma laboral estan dient sí al marc de relacions laborals dissenyat pel PP”, avisa Díaz a ERC en un intent d’arrencar almenys una abstenció als de Garbiel Rufián.

Sánchez i els ministres del PSOE reben tots els vots sense manies, i amb la calculadora d’escons a la mà comptabilitzen 174 vots a favor que poden ser 176 si s’hi suma Unió del Poble Navarrès (UPN), que aquí té una posició pròpia i no subordinada a la del PP. En el bloc del no –perquè voldrien la tramitació com a projecte de llei i fer-hi esmenes– hi ha 173 vots: el PP, Vox, ERC, Junts, la CUP, el PNB, Bildu, el BNG i l’exdiputat de Cs Pablo Carromero.

Enverinar la legislatura

Díaz i Podem, però, viuen amb incomoditat haver de salvar el decret laboral gràcies a un partit liberal com el d’Inés Arrimadas, i per un doble motiu: obrir ferides amb ERC i enverinar els dos anys que resten de legislatura pel socors de Cs. “Tot i que no ens fiem del govern, confiem que dijous –en l’homenatge al nostre Rafa Nadal– l’ocupació dels espanyols i gràcies a Cs salvi la pilota de partit”, es vanta Edmundo Bal (Cs), que hi vota gratis perquè no hi hagi canvis en l’acord de la CEOE amb la UGT i CCOO.

Díaz, que no vol el no d’ERC i busca l’abstenció, posa pressió: “Si voten no poden provocar que divendres les treballadores i els treballadors es despertin amb menys drets dels que tenien el dia abans.”

LA FRASE

Els que votin no a aquesta reforma laboral estan dient sí al marc de relacions laborals del PP
Yolanda Díaz
vicepresidenta segona i ministra de treball


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES