Política

El PSOE no té l’excusa dels lletrats del Congrés per indagar abusos a l’Església

El PSOE hi votarà a favor avui a la mesa, però no garanteix el seu sí final en el ple

“Hi ha qüestions que encara no es coneixen perquè no depenen de nosaltres, com els informes dels lletrats, que són molt importants i cal tenir-los en compte”, esgrimia el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, per evitar respondre què farà el seu partit quan es voti la proposta de creació d’una comissió d’investigació sobre els abusos a l’Església (registrada per Podem, ERC i EH Bildu). L’excusa dels juristes anònims, però, s’esvaeix: els lletrats del Congrés avalaven ahir la idoneïtat d’admetre-la a tràmit a la mesa i que arribi al ple, d’acord amb l’article 52 del reglament de la cambra. El PSOE votarà avui a favor de la comissió d’investigació, però alhora no garanteix el sí en el ple.

Fonts del grup del PSOE al Congrés neguen a aquest diari que el seu vot final a favor estigui decidit ara que l’excusa dels lletrats ja no existeix. “La qualificació segueix el criteri dels lletrats. És la via d’entrada, no és un criteri polític, sinó tècnic. Els pròxims passos els traslladarem quan es facin”, va indicar el grup socialista.

Dubtes amb el PSOE i el PNB

Si bé Miquel Àngel Hurtado –víctima d’abusos per part del monjo de Montserrat Andreu Soler– va anar a les portes del Congrés en nom d’Infancia Robada per denunciar els abusos el 2019, a Pedro Sánchez l’ha commogut cinc anys després el cas de l’escriptor barceloní Alejandro Palomas a La Salle de Premià de Mar, i s’obre a una investigació que no ha concretat. “Que es posin d’acord i que tirin endavant aquesta comissió, sobretot el PSOE i el PNB, que s’hi uneixin”, advertia Fernando García-Salmones (Infancia Robada) tot identificant de qui no es fien. El PNB proposa una comissió d’experts sense dir on, i les víctimes volen el focus del Congrés per investigar la veritat, reparar el dolor causat i esclarir responsabilitats.

“La reforma laboral amb Cs seria un drama”

El govern de Pedro Sánchez afronta dijous el segon gran examen de la legislatura –després del pressupost– al Congrés amb la convalidació de la reforma laboral i encara no té els vots segurs, inclòs el no d’ERC. La paradoxa és que Ciutadans s’ofereix a votar gratis la reforma que abolirà el mercat laboral del PP i que la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ven com a progressista. “Seria un drama, no ho concebo, però seria una hipocresia”, avisa el secretari de la mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, sobre el sí de Cs. “Si no volen negociar, no tindran suport d’ERC”, diu Marta Vilalta (ERC). Per Inés Arrimadas, “la responsabilitat de Cs és el que fa que a ERC estiguin emprenyats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES