Política

La Junta Electoral ja ha tramitat la credencial de la substituta de Juvillà

La JEC notifica a través d’un burofax la decisió a la presidenta del Parlament, que té fins divendres per explicar què ha fet per retirar l’escó al diputat de la CUP

Desobediència i malversació, entre les conseqüències jurídiques per a Borràs

La Junta Electoral Central (JEC) s’imposa i per primera vegada ha decidit avançar-se i tramitar directament la credencial de Nogay Ndiaye, la candidata per ordre de llista a substituir el diputat de la CUP Pau Juvillà, a qui la junta deixa sense credencial. La JEC va inhabilitar-lo el 20 de gener en aplicació de l’article 6.2 de la Loreg, pensat per a activitat terrorista com a conseqüència directa d’una sentència per desobediència, com la que va dictar a Juvillà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 14 de desembre. Però ni amb Torra ni amb cap altre diputat inhabilitat la JEC no havia actuat directament traient i expedint les credencials a priori, sinó que havia instat els serveis jurídics a fer-ho.

Aquest és part del contingut que, segons ha pogut saber aquest diari de fonts de la cambra, forma part de la resolució que la JEC va enviar al Parlament a través d’un burofax en resposta, en menys de 24 hores, a l’escrit presentat per Ciutadans en què denunciava a la JEC que ni el Parlament de Catalunya ni la presidenta Laura Borràs estaven complint la resolució de la JEC del 20 de gener. Fins i tot en el seu escrit de denúncia, segons ha pogut saber aquest diari de fonts del Parlament, Ciutadans adjuntava fotografies de Juvillà i Borràs preses durant la celebració del ple, així com les transcripcions –fins i tot sense validar– de les intervencions en la mateixa sessió que es va fer de dimarts a dijous. Una sessió que es va iniciar dimarts al migdia, el mateix dia que Cs va presentar la denúncia a la JEC, amb l’aprovació del recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra l’acord de la Junta Electoral Central i la petició de mesures cautelars.

A més de certificar que ja han expedit la credencial, la JEC comunica al Parlament i a la presidenta que denega la sol·licitud plantejada per Juvillà de suspendre la seva inhabilitació amb la presentació de mesures cautelars davant el Suprem. Recorda que la resolució de la JEC és “ferma”, en aplicació de l’article 6.2 de la Loreg, i ho justifica enarborant la jurisprudència que van establir el cas del president Quim Torra o el del diputat al Congrés dels Diputats Alberto Rodríguez. “Tenen eficàcia ex lege i constitueixen una conseqüència automàtica de la pena imposada per la sentencia”, diu la resolució.

Finalment, la JEC dona a la presidenta del Parlament cinc dies hàbils –el termini acaba divendres que ve– perquè els informi de les mesures adoptades per la cambra catalana per aplicar la resolució de la JEC del 20 de gener, és a dir, la inhabilitació de Juvillà. Com a cloenda, l’escrit recorda a la presidenta que l’incompliment d’aquestes resolucions podria “donar lloc a conseqüències jurídiques previstes en la llei vigent”. Algunes d’aquestes conseqüències, en el cas de no complir el que dicta la JEC, podrien anar des de la desobediència fins a la malversació de fons públics.

LA DATA

04.02.22
termini
perquè la presidenta Borràs indiqui a la JEC quines mesures ha aplicat per retirar la credencial al diputat Juvillà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona