Política

Augmenta la pressió ‘tory’ perquè Johnson dimiteixi

Una dotzena de diputats conservadors del nord d’Anglaterra se sumen a la petició per fer-li una moció de censura

Un legislador de la majoria es passa als bancs laboristes en senyal de protesta

El primer ministre britànic està cada cop més acorralat en l’escàndol per les festes il·legals celebrades a Downing Street durant el pitjor moment del confinament. El principal enemic de Boris Johnson ara mateix és el seu grup parlamentari, com es va poder veure ahir en la sessió de control del Parlament. Primer va ser el diputat conservador Chris Wakeford, que va desertar i es va unir a les files laboristes i va canviar de bancada en protesta per la decisió de Johnson de no dimitir. Després va rebre l’atac de David Davis, un dels pesos pesants tories, que va dir al primer ministre que ja no el podia defensar més davant les evidències de la il·legalitat de les festes a Downing Street. “Espero que els meus líders assumeixin la responsabilitat per les seves accions –li va etzibar Davis–. Li recordaré una frase que li resultarà familiar i que va dir [el 1940 el diputat conservador] Leopold Amery a Neville Chamberlain [primer ministre conservador aleshores]: «Ha ocupat l’escó massa temps per qualsevol bé que hagi fet. Per l’amor de Déu, vagi-se’n!»” Chamberlain va acabar dimitint el 1940.

A més de la batalla parlamentària, una dotzena de diputats conservadors de l’anomenat “mur vermell” van presentat ahir la carta per demanar una moció de censura contra Johnson. El “mur vermell” és com es coneixen la cinquantena de districtes electorals del nord d’Anglaterra que sempre havien estat laboristes i que van acabar votant Johnson en les darreres eleccions, el 2019. Wakeford també és de la zona. Una trentena de diputats ja havien demanat la moció del primer ministre la setmana passada. En calen 54 (un 15% del total dels diputats conservadors) per convocar la moció. No se sap quants han enviat la petició ja, però estan molt a prop. El partit només ho diu si se superen els 54. La majoria no ho ha fet públic.

Al darrere de bona part de les filtracions de les festes il·legals de Johnson hi ha Dominic Cumming, exassessor personal de Johnson acomiadat pel primer ministre el novembre del 2019 perquè estava enfrontat a la seva esposa en una lluita de poder. A partir d’aquell moment Cummings va iniciar la seva croada particular per fer caure Johnson. Cummings, que és la persona que millor coneix el primer ministre políticament, té un blog on va publicant informacions contra Johnson. En el seu últim apunt deia que va avisar Johnson que la reunió del 20 de maig era il·legal i que van avisar per correu el seu secretari personal també, i que està disposat a declarar-ho “sota jurament”.

Aquesta informació està en mans de la funcionària que està al capdavant de la investigació interna de les festes, que també podrà interrogar Cummings, que acusa Johnson de mentir al Parlament. Si es prova que un diputat menteix al Parlament, ha de dimitir. Johnson manté que no sabia res de les festes i que es pensava que la del 20 de maig era una “reunió de feina”.

LA XIFRA

54
diputats
conservadors calen per convocar una moció de censura contra el primer ministre, Boris Johnson.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts