Política

Cunillera dimiteix com a delegada del govern estatal

Sosté que li toca plegar un cop la tensió política al país s’ha rebaixat

Maria Eugènia Gay li agafarà el relleu

L’encara delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, deixa el càrrec. En una carta adreçada al president de l’executiu estatal, Pedro Sánchez, la que també va ser durant 23 anys diputada del PSOE a Madrid explica la seva voluntat de dimitir atès que la situació a Catalunya “ha millorat considerablement” des que va prendre possessió, el juny del 2018. “He intentat complir l’encàrrec rebut, per la qual cosa ha arribat el moment de deixar el meu lloc”, argumenta en la missiva, en què també expressa el seu agraïment al cap del govern estatal –“sigui on sigui, sempre seré al teu costat, intentant ajudar”–. La degana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Maria Eugènia Gay, serà la seva substituta.

Nascuda a Bell-lloc d’Urgell, al Pla d’Urgell, el 1951, Cunillera va rellevar en el càrrec Enric Millo, del PP, poques setmanes després que Quim Torra fos investit president de la Generalitat i encara en plena ressaca per l’aplicació de l’article 155. Figura de la màxima confiança política de Pedro Sánchez i de l’aleshores líder del PSC, Miquel Iceta, el seu primer encàrrec va ser normalitzar les relacions entre les administracions catalana i estatal, molt deteriorades per tot el que va passar des de l’1 d’octubre del 2017 en endavant. Les protestes i la resposta policial subsegüent arran de la condemna dels presos independentistes, així com la gestió de la pandèmia de coronavirus i la inhabilitació del president Quim Torra, són alguns dels episodis més espinosos que ha hagut de trampejar Cunillera, de qui algunes veus destaquen la cordialitat en el tracte, però alhora un caràcter dur que de vegades també s’expressa amb els seus propis col·laboradors més directes.

LA FRASE

He intentat complir l’encàrrec rebut, per la qual cosa ha arribat el moment de deixar el meu lloc
Teresa Cunillera
delegada del govern espanyol a catalunya

L’actual degana dels advocats

Ahir no van haver de passar gaires hores perquès es filtrés que Maria Eugènia Gay serà la nova delegada del govern espanyol a Catalunya. Actual degana del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), Gay és nascuda a Barcelona el 1975 i és filla de l’advocat Eugeni Gay i Montalvo, que va ser vicepresident del Tribunal Constitucional. Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona-CEU Abat Oliba, i en possessió d’un màster en mediació de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, és especialista en dret processal i civil, i té una dilatada experiència com a advocada. També és vicepresidenta del Consell General de l’Advocacia Espanyola (CGAE). Qüestionada per algunes de les seves declaracions amb relació al procés, Gay va avalar l’aplicació de l’article 155 per part del govern de Mariano Rajoy, afirmant que “era inevitable en vista d’una deriva incontrolable”. El seu nomenament s’aprovarà en el Consell de Ministres de dimarts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona