Política

L’OTAN rebutja les demandes de Rússia per no envair Ucraïna, però s’obre a negociar la presència de míssils a Europa

Moscou reclama vetar l’entrada de Kíev a l’aliança atlàntica

L’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) ha rebutjat les demandes de Rússia per no envair Ucraïna, però s’obre a negociar la presència de míssils a Europa.

En una reunió a Brussel·les aquest dimecres amb els emissaris del Kremlin, l’OTAN ha reiterat que no renunciarà a la seva expansió cap a l’est. “Rússia no pot vetar l’entrada d’Ucraïna a l’aliança”, ha defensat el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg.

Tot i això, l’OTAN ha proposat continuar les converses amb Moscou per acordar un “control d’armament verificable i recíproc” a la regió. Segons Stoltenberg, Rússia no ho ha rebutjat, però demana temps per decidir si tornen a seure a la taula amb l’aliança atlàntica. Encara queda pendent la trobada de dijous amb l’OSCE.

Mentrestant, el règim de Vladímir Putin manté una forta presència militar a la frontera amb Ucraïna. “Hi ha un risc real de conflicte armat”, ha reiterat Stoltenberg en la roda de premsa posterior a la reunió que forma part d’una ronda de contactes diplomàtics per evitar una guerra a la zona. Els Estats Units va iniciar les converses amb una trobada a Ginebra dilluns, seguit del Consell OTAN–Rússia, que no es reunia des de feia dos anys. L’última cita d’aquesta setmana serà amb l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE).

Què demana Putin?

A desembre, el Kremlin va posar sobre la taula les seves exigències. Putin vol que els Estats Units i els seus aliats europeus aturin totes les seves activitats militars a Europa de l’Est i l’Àsia Central, dues zones que veu “d’interès vital”. La proposta russa planteja que l’OTAN garanteixi la fi de l’expansió cap a l’est i la fi de la cooperació militar amb les exrepúbliques soviètiques. En particular, demanen que es veti l’entrada d’Ucraïna a l’aliança atlàntica.

Oberts a dialogar

L’OTAN es nega a discutir sobre el seu dret a admetre nous membres i acusa Putin de voler “reintroduir la mentalitat de les esferes d’interès”. “És molt perillós”, ha remarcat Stoltenberg. Malgrat l’amenaça russa, l’OTAN està disposada a tornar a seure a la taula sense precondicions, però intenta centrar el diàleg en una desescalada militar mútua. Per exemple, planteja acordar “límits recíprocs” de míssils i sistemes de defensa a Europa, així com “més transparència” sobre els moviments a la regió.

“Per arribar a un acord hi ha d’haver una desescalada”, ha avançat Soltenberg en referència a Ucraïna. El secretari general de l’OTAN ha admès que la reunió d’aquest dimecres ha estat “difícil”, si bé confia que en el futur es puguin assolir “resultats constructius”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona