Política

Mor Sassoli, un conciliador al servei del Parlament Europeu

Brussel·les plora la mort del polític socialdemòcrata italià i president de l’eurocambra a l’edat de 65 anys

En la seva presidència es va reconèixer Junqueras, Puigdemont, Comín i Ponsatí com a eurodiputats

“Hi ha moltes coses que ens fan diferents. No millors, diferents. Els europeus estem orgullosos d’aquesta diversitat”, reivindicava David Sassoli en el primer discurs com a president del Parlament Europeu. Brussel·les plorava ahir la pèrdua del socialdemòcrata italià, que, amb el seu tarannà afable i conciliador, va destacar pel fet d’intentar bastir ponts en una Europa cada cop més polaritzada.

Ingressat des de feia més de dues setmanes al Centre de Referència d’Oncologia (CRO) d’Aviano, a Itàlia, Sassoli va morir ahir de matinada als 65 anys per una complicació del sistema immunitari. El seu estat era delicat des del setembre, quan va agafar una pneumònia que el va apartar uns mesos de l’activitat parlamentària. Abans de Nadal s’havia recuperat, però no ha pogut acabar el mandat, aigualit per la pandèmia i els seus problemes de salut.

Nascut el 1956 a Florència, Sassoli va fer una llarga carrera com a periodista i presentador de televisió a Itàlia i va acabar fent el salt a la política i entrant al Parlament Europeu el 2009 com a cap de files del Partit Demòcrata. El 2014 va assumir una vicepresidència, fins que el juliol del 2019 va ser nomenat president de la cambra.

Era un desconegut per a la majoria d’europeus, però va abanderar la representació dels ciutadans i la “independència” de la institució. “La UE només pot ser forta quan el Parlament és fort”, va defensar en ocupar un càrrec que seria més amarg i curt del que s’esperava.

Aquesta setmana era l’última del seu mandat. Abans de caure malalt, tenia la il·lusió de continuar i fer tot allò que no va poder amb un Parlament semitancat per la covid-19. Els últims mesos, en canvi, havia desistit d’aspirar a la reelecció deixant pas a la favorita, l’antiavortista maltesa Roberta Metsola, que té tots els números per ser escollida nova presidenta la setmana que ve.

La cambra perd un president d’esquerres, democratacristià i defensor de “la justícia social i la solidaritat”. Amable i cordial, Sassoli va portar un discurs de concòrdia a l’eurocambra després de la divisiva presidència d’Antonio Tajani, que va posar la seva ideologia per damunt de la institució.

Amb les banderes europees a mig pal, Brussel·les acomiadava ahir commocionada el primer mandatari de la UE que mor en el càrrec. “La nostra Unió perd un europeu apassionat, un demòcrata sincer i un bon home”, va lamentar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Dirigents d’arreu d’Europa i d’un ampli espectre de l’arc polític van enviar mostres de condol per la mort de Sassoli, de qui el president del Consell Europeu, Charles Michel, va destacar la seva “humanitat, generositat” i el seu “somriure”.

Una multitud d’eurodiputats i treballadors parlamentaris es va aplegar davant l’esplanada de l’eurocambra per dedicar-li un minut de silenci i una llarga ovació. Entre els assistents hi havia els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que en guarden un bon record. I és que la carpeta catalana va marcar el mandat de Sassoli. Seva va ser la decisió de reconèixer els independentistes arran de la sentència sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, i li va costar l’enemistat dels espanyols. Sassoli no es va ficar mai en l’afer català. Això sí, tampoc volia que el conflicte esquitxés la reputació de la institució que presidia.

LES REACCIONS

La nostra Unió perd un europeu apassionat, un demòcrata sincer i un bon home
Ursula von der Leyen
presidenta de la comissió europea
Europeu sincer i apassionat, ja trobem a faltar la seva calidesa humana, generositat, amabilitat i el seu somriure
Charles Michel
president del consell europeu
Profundament europeista, periodista apassionat, Sassoli ha estat un símbol d’equilibri, humanitat, generositat
Mario Draghi
primer ministre italià
Ha estat un gran demòcrata, que ha servit amb honestedat i coratge a la millor idea d’Europa
Carles Puigdemont
130è president de la Generalitat i eurodiputat
Si el MHP Carles Puigdemont, la consellera Clara Ponsatí i jo mateix som eurodiputats és també gràcies a la seva fermesa a l’hora d’aplicar les decisions del TJUE
Toni Comín
conseller català i eurodiputat
Recordarem sempre el seu compromís europeu, progressista i demòcrata
Pere Aragonès
president de la generalitat de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona