Política

La UE reclama participar en les converses amb Rússia sobre Ucraïna: “Els hi agradi o no hauran de parlar amb nosaltres”

Borrell avisa Moscou que no pot abordar la seguretat d’Europa únicament amb Washington

La Unió Europea ha reclamat aquest dimecres participar en les converses diplomàtiques amb Rússia sobre Ucraïna. “Els hi agradi o no hauran de parlar amb nosaltres”, ha avisat aquest dimecres l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell.

Arran de l’escalada de tensió entre Ucraïna i Rússia per la forta presència militar russa a la frontera pròxima al Donbass, Washington està liderant el diàleg amb Moscou en contacte amb els aliats europeus i de l’OTAN. Tanmateix, Brussel·les ha quedat al marge de les negociacions. “Si volen parlar sobre seguretat a Europa, els europeus hem d’estar a la taula”, s’ha queixat Borrell en una roda de premsa conjunta amb el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba.

El pròxim 10 de gener representants russos i estatunidencs es reuniran a Ginebra per abordar la seguretat a la regió. Dos dies després, els emissaris del Kremlin també mantindran una trobada a Brussel·les amb l’OTAN, a qui demanen aturar l’expansió cap a l’est i posar fi a la cooperació militar amb Ucraïna i Geòrgia, on manté disputes territorials. La UE no estarà present en cap d’aquestes reunions.

Borrell reconeix que els Estats Units no poden rebutjar el diàleg amb els russos si aquests ho demanen, però reivindica la participació del club europeu. “Si Rússia està realment disposada a parlar sobre la seguretat a Europa, llavors els europeus n’han de ser part”, ha defensat. Per això, el cap de la diplomàcia europea vol abordar la setmana que ve amb els ministres d’exteriors de la UE com el bloc pot tenir veu en aquestes converses amb Moscou. “En aquest diàleg no hi pot haver només els EUA i Rússia”, ha remarcat.

Darrerament, la interlocució entre Brussel·les i el Kremlin s’ha deteriorat, especialment arran de les queixes de la UE per l’empresonament de l’opositor Alexei Navalni.

Aquest dimecres, l’Alt Representant de la UE ha visitat a Ucraïna la zona de guerra entre les autoritats del país i els rebels prorussos. Acompanyat pel ministre d’Exteriors ucraïnès, Borrell s’ha desplaçat fins a la “línia de contacte” del Donbass, que separa els territoris controlats per Kíev i els dominats pels rebels. D’aquesta manera, Brussel·les ha volgut mostrar el seu suport a la “sobirania i integritat territorial” d’Ucraïna, així com la intenció de contribuir en la “desescalada” del conflicte amb els rebels i Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona