Política

Alemanya no vol festes per celebrar el Cap d’Any, tampoc per als vacunats

Entren en vigor restriccions en les trobades, limitades a un màxim de deu persones

L’oci nocturn tanca per a tothom i es prohibeixen els focs artificials

El dia de Nadal es va passar a Alemanya sense gaires limitacions, si més no per a tots aquells que tenien el passaport covid. Però per Cap d’Any no hi haurà grans festes, ni privades ni en llocs públics. No es ballarà i s’ha prohibit la venda de focs artificials, una mena de senyal d’identitat per a Berlín, on se’n fan per rebre l’any escampats pels carrers de tota la capital, a més dels oficials a la Porta de Brandenburg. Tampoc no obriran les discoteques ni els bars de copes en tot el país.

Avui entren en vigor les noves restriccions per a tothom, vacunats o no vacunats. No hi pot haver reunions de més de deu persones, en el cas dels immunitzats, xifra que es redueix a dues per als qui no s’hagin vacunat. Aquesta darrera restricció als no vacunats no és nova, ja s’havia implantat en l’anterior reunió entre el govern federal, ara amb el canceller Olaf Scholz, i els poders regionals. El gran canvi és que ara les restriccions afecten també la resta. Ha quedat clar que no hi ha seguretat ni festa completa per a ningú i que amb òmicron no es pot jugar. Es redueix el risc de contagi i també el de patir-ne els efectes més greus. Però no desapareix.

Scholz i els líders dels lands van consensuar aquestes mesures –que ja s’apliquen en algunes regions del país, inclosos tocs de queda nocturns en alguns casos– la setmana abans de Nadal i quan la incidència anava a la baixa. Ara els nivells continuen estabilitzats a la baixa –222,7 contagis en set dies i per 100.000 habitants, ahir, contra els 316 d’una setmana abans–. Però l’Institut Robert Koch (RKI) de virologia insisteix que aquestes xifres s’han de relativitzar, ja que l’actualització de dades s’alenteix i es fan menys tests per les festes.

Vaccinar a tota màquina

La maquinària de vacunació s’ha accelerat. S’ha aconseguit aplicar 30 milions de dosis en sis setmanes. Però es deu principalment als que corren a buscar la dosi de reforç, conscients de les advertències que amb la pauta completa no n’hi ha prou per aturar òmicron. El percentatge de ciutadans amb la pauta completa puja només mil·limètricament –se situava diumenge en un 70,8%, alguna dècima més que fa una setmana–-, mentre que la dels que tenen la booster s’ha disparat fins al 30,8%.

La vacunació no s’ha aturat en les festes. Ni en els grans centres i hospitals ni tampoc en iniciatives paral·leles, cada cop més esteses per tot el país. A Duisburg, a l’oest, un neuròleg va protagonitzar una marató vacunadora de 81 hores entre la nit de Nadal i ahir, dilluns. Oferia la vacuna sense cita prèvia a qualsevol que es presentés a un hotel al costat de l’estació de tren. Que el virus no coneix treves nadalenques és el missatge enviat des de l’estament polític i el personal sanitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries