Política

Illa demana que es deixi de “polititzar” amb la llengua i aposta per “aïllar” les famílies del debat

El líder del PSC insisteix que el català continua sent el “centre de gravetat” amb l’aplicació del 25% en castellà

El líder del PSC, Salvador Illa, ha fet una crida a “deixar de polititzar amb la llengua i l’educació”. Segons ha dit en una entrevista a TVE, cal “asserenar els ànims i aïllar les famílies del debat per deixar que els professionals de l’àmbit educatiu facin la seva feina”. D’aquesta manera ha respost a la polèmica en una escola de Canet de Mar per l’aplicació a P5 del 25% en castellà a petició d’un alumne. Illa insisteix que amb l’aplicació de la resolució del Tribunal Suprem el català continua sent el “centre de gravetat” al sistema educatiu i ha afegit que “defensar el català no és anar en contra del castellà”. El líder dels socialistes diu que el posicionament del seu partit no és nou perquè és el que es va fixar al congrés del 2019.

“Qui estigui per inflamar es trobarà el PSC davant. Qui estigui per asserenar els ànims es trobarà el PSC al costat”, ha afirmat per després afegir que li sembla “correcte” la resolució judicial que fixa més hores en castellà. És a dir, la classe de castellà i una altra matèria troncal. Aquesta resolució, segons Illa, segueix preservant el paper del català com a “llengua vehicular” a l’escola i es manté un “sol sistema educatiu”.

Illa ha defensat que les resolucions judicials s’han de complir i ha dit que, segons li consta, ja s’està aplicant a alguns centres educatius. Tot i així ha admès que no li convenç que es fixin percentatges perquè ell és més partidari de “flexibilitzar” la immersió tenint en compte la realitat sociolingüística de cada escola. És a dir, que en alguns casos es reforci el català i que, en altres, hi hagi més castellà.

Pel que fa a la polèmica de l’escola de Canet de Mar, Illa ha condemnat “tot tipus d’amenaces” i ha afirmat que fer una assignatura més en castellà “no és anar en contra del català” sinó complir les resolucions judicials.

Preguntat per si s’ha d’aplicar el 25% en castellà a tots els centres educatius, Illa ha dit que “probablement” s’haurà de fer d’una “manera més sistemàtica” a principis del curs que ve perquè l’actual ja està en marxa. I ha manifestat la seva “confiança” en els centres educatius. “Deixem que els responsables de les escoles vegin la millor manera d’aplicar la resolució”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona