Política

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts la Llei Audiovisual amb les quotes per al català

Rufián: “És un acord de mínims, amb coses que evidentment cal millorar”

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts la nova Llei Audiovisual que segons els acords establerts entre el govern espanyol i ERC inclou una quota del 6% de català a les produccions i doblatges. Fonts de La Moncloa han apuntat que l’encarregada de presentar la Llei a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres serà la ministra d’Economia, Nadia Calviño, que és qui té les competències en la matèria. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha apuntat en roda de premsa que la seva formació ja coneix els detalls del text. “És un acord de mínims, amb coses que evidentment cal millorar”, ha apuntat en roda de premsa al Congrés.

Rufián ha fet referència també als possibles problemes amb què topa el nou text, especialment la possibilitat que les plataformes que no tenen seu a l’Estat s’escudin en la normativa europea per esquivar l’obligació de complir les quotes.

El portaveu d’ERC ha admès que aquesta és una de les qüestions que “cal millorar”. “Nosaltres simplement hem dit que ens sembla que Netflix no ha de legislar, sinó que ho ha de fer el govern, però mai ens hem referit a una multinacional en concret”.

En aquest sentit ha apuntat que ara s’obrirà “un període d’esmenes per millorar la llei, i nosaltres estem en això”. “Crec que tenim palanques i eines per milorar la llei, i intentarem fer-ho”, ha dit.

La llei arriba al Consell de Ministres després de l’acord assolit entre els republicans i el govern espanyol en el marc de la negociació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2022, aprovats entre altres amb els vots d’ERC.

Segons el que van apuntar les dues parts, les llengües cooficials a l’Estat tindran una quota mínima d’un 6% en el catàleg de les plataformes en la nova llei de l’audiovisual. La llei també preveu destinar a la producció en llengües cooficials un 10% dels fons recaptat per l’ICAA de l’impost a plataformes privades (del 5%) i públiques (el 6%), que ja fixa la norma.

El text acordat també estableix crear un fons de promoció de la llengua per incloure a les plataformes el doblatge i subtitulació ja existent i garantir nous doblatges i subtitulacions, que les plataformes hauran d’incorporar als seus catàlegs. D’aquesta manera, es recuperarà part de la producció existent en català.

Fonts del ministeri d’Economia circumscriuen aquesta incorporació de producció audiovisual “a banda” del 6% fixat per la norma i consideren “natural” reutilitzar aquest recurs, que les televisions hauran de cedir de manera gratuïta. “No computaran com a quota”, aclareixen. Amb tot, insisteixen que hi ha una “certa obligació” de les plataformes a incorporar-ho, subjecte sempre a que el doblatge o la subtitulació tinguin els estàndards de qualitat tècnica de la plataforma.

L’acord també incorpora la llengua de signes catalana i garanteix que el mínim del 15% de la producció de televisió lineal pública de l’estat sigui en català, basc o gallec. L’avantprojecte de llei també estableix en el 3,5% l’obligació de finançament anticipat d’obres de producció independent, superant de llarg el 0,9% de la normativa actual.

El percentatge es calcularà anualment i inclourà un règim de sancions, que encara està per concretar, però que distingirà entre lleus, greus i molt greus. Sí que s’ha avançat, també, que les sancions tindran en compte la dimensió econòmica de l’empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona