Política

Aragonès convocarà el Pacte Nacional per la Llengua al gener

El president aposta per arribar a un acord per “reformar” la CCMA

Assegura que caldrà “aprofundir” en “l’estratègia compartida” de l’independentisme “en les pròximes setmanes”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest divendres que a l’inici de l’any vinent convocarà el Pacte Nacional per la Llengua a fi de buscar el màxim consens entorn de la normalització del català en àmbits com l’educació o els mitjans audiovisuals.

Aragonès s’ha referit a la qüestió de la llengua en una roda de premsa realitzada al campus Poble Nou de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, i en la qual només podien participar-hi estudiants.

Aragonès també ha assegurat que “en les pròximes setmanes” caldrà “aprofundir” en “l’estratègia compartida” dels partits independentistes. “És important tenir una estratègia compartida que sigui realitzable, viable i que respongui a les condicions que tenim en aquests moments per tirar endavant un procés d’independència”

Segons el president de la Generalitat, la sentència confirmada pel Tribunal Suprem que estableix un 25% de classes en castellà a les escoles de Catalunya perjudica el model d’immersió lingüística. Ha subratllat que han de prevaler “els criteris pedagògics i no judicials”.

“L’actual model s’ha de perfeccionar -ha admès- però en el sentit contrari del que diu el Tribunal Suprem” perquè “els objectius que es van fixar quaranta anys enrere no s’han aconseguit totalment”.

Aquesta és la qüestió de fons, ha apuntat, i per aquest motiu “necessitem fer un pas endavant per potenciar l’ús social del català, aconseguir la seva presència als mitjans audiovisuals, i millorar la seva implantació en el sistema educatiu”.

El president de la Generalitat ha anunciat, en aquest punt, que per procurar el màxim consens social entorn d’aquesta matèria, “convocaré a l’inici de l’any vinent el Pacte Nacional per la Llengua”.

En tot cas, i fins que no hi hagi un acord consensuat per millorar l’actual model de normalització lingüística, “la Generalitat mantindrà el model actual” i “no deixarà als docents sols sinó que serà el Govern qui assumeixi la responsabilitat”, ha afirmat.

Sobre els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Pere Aragonès ha indicat que “és necessària una reforma per posar TV3 al dia, i que ofereixi una oferta audiovisual imprescindible” que quedi “blindada independentment de qui governi”.

En analitzar els motius pels quals la normalització lingüística no s’ha aconseguit totalment, ha indicat el canvi produït “en el consum cultural”, la qual cosa obliga “a no pensar en canals de televisió sinó en consum a través de pantalles, realitzant una aposta pels continguts”.

També ha dit que han tingut lloc “canvis demogràfics importants i això suposa reptes, com el de garantir l’accés a cursos de català a les persones recentment vingudes”.

En paral·lel, ha explicat, el procés sobiranista “ha estat utilitzat per formacions contràries” per arremetre contra l’ús de la llengua catalana, la qual cosa comporta, ha recalcat, “la necessitat d’ampliar i reformar el consens polític”.

El president de la Generalitat ha advocat per un acord dels tres primers grups del Parlament (PSC, ERC i JxCat) per “desbloquejar” qüestions com la reforma de la CCMA i el nomenament dels seus càrrecs directius



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona